A Beneš-dekrétumokra hivatkozva több száz hektárnyi föld került állami tulajdonba Szlovákiában az elmúlt években

2022. február 4. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Szlovák Földalap (SPF) a Beneš-dekrétumokra hivatkozva több száz hektárnyi földterületet vett állami tulajdonban magyarlakta településeken az elmúlt években – írja az Ujszo.com.

Az ügy a Pozsonyt elkerülő körgyűrű, a D4-es autópálya építésével kezdődött. A földalap 2018-ban felülvizsgálta az úgynevezett ROEP-eljárást, mely keretében az állam felkutatta az érintett telkek tulajdonosait. Az ellenőrzés során arra jutottak, az autópálya megépítéséhez szükséges földterületek az állam tulajdonába tartoznak, mivel 1945 és 1948 között elkobozták azokat. A döntés nyomán a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) le is állította a nyomvonalon fekvő telkek felvásárlását.

A szlovák állam ezzel lényegében a Beneš-dekrétumokra hivatkozva végezte be a második világháború utáni évek földelkobzásait.

A második világháború utáni csehszlovák államiságot megalapozó, Edvard Beneš csehszlovák elnökről elnevezett rendelkezések a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő magyarokat és németeket kollektív bűnösnek tekintette, akiktől szabadon elkobozhatták a földjeiket. A háború utáni években összesen 73 304 úgynevezett konfiskációs végzést adtak ki a földek kisajátítására. Ezek nagy része már akkor lezárult, viszont több esetben a folyamat valamilyen okból elakadt. Ez utóbbi ingatlanokat az SPF most igyekszik állami tulajdonba venni.

A földalap jelentéseiből kiderül, hogy 2019 és 2020 között 340 hektár tulajdonviszonya változott meg az állam javára. Az eddigi tulajdonjog-változások összesen több mint 1000 parcellát és 400 tulajdonlapot érintenek. Első körben a dél-szlovákiai, magyarlakta településeken javasolták az elkobzott földek állami tulajdonba való sorolását. A Pozsonypüspöki, Fél, Gútor, Dunahidas, Misérd, Csölle, Csallóközcsütörtök, Tejfalu, Nagypaka és Kispaka körzetébe eső területek jogviszonyának átvilágítását kezdeményezték. 2020-ban összesen 175 tulajdonlapban történt változás, a legnagyobb mértékben Pozsonypüspöki kataszterében, ahol 89 hektárnyi terület tulajdonjogát szerezte meg a földalap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!