19 menekült fagyott halálra a görög-török határnál, a két ország egymást hibáztatva üzenget

2022. február 3. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

19 ember fagyott halálra Törökországban, a görög határ közelében, írja a CNN. Szulejman Szojlu török belügyminiszter szerdán azt mondta, hogy a halottakra Ipsala település közelében találtak rá, és egy 22 fős migránscsoport tagjai voltak. A határváros népszerű átkelési pont az Európai Unióba igyekvők körében.

Az eset egy héttel azután történt, hogy a két mediterrán országban egyaránt szokatlanul nagy mennyiségű hó esett, a Görögországhoz tartozó Androsz szigetén pedig tornádó is kísérte a hózáport. A törökországi Edirne tartomány kormányzójának hivatalos közleménye szerint keresési és mentési munkálatok folynak a térségben, ahol a holttesteket megtalálták.

Török mentőakció Ipsala környékén, 2022. február 3-án – Fotó: Gokhan Balci / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Török mentőakció Ipsala környékén, 2022. február 3-án – Fotó: Gokhan Balci / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Egyelőre nem világos, honnan jöttek a menekültek, és hogyan kerülhettek ilyen zord körülmények közé, de Görögország és Törökország egymást hibáztatja a tragédiáért. Szojlu a Twitteren azt állította, hogy a csoportot a görög határőrök küldték vissza, miután megfosztották őket cipőiktől és ruháiktól. A belügyminiszter a görög határőröket gengsztereknek, az Európai Uniót pedig „menthetetlennek, gyengének és minden érzelemtől mentesnek” nevezte.

A görög bevándorlási miniszter, Nótisz Mitarákisz tagadta Szojlu vádjait, szerinte török kollégájának mondatai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. „Azok, akik meghaltak, soha nem jutottak el a határig. Alaptalan állítások terjesztése helyett Törökországnak inkább eleget kéne tennie kötelezettségeinek, és azon kéne dolgoznia, hogy megakadályozza ezeket a veszélyes utazásokat.”

Az Európa Tanács és maguk a menekültek is évek óta hangoztatják, hogy a görög parti őrség és a határőrök erővel erővel is visszaterelik a migránsokat, akár a tengeren keresztül is. Bár az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több hiteles bejelentést is kapott ilyen incidensekről, a görög kormány mindig tagadta ezeket.

Törökországgal 2016 tavaszán egy olyan megállapodást kötött az Európai Unió, melyben a legfontosabb közel-keleti transzferország vállalta, hogy hatmilliárd euró – és az ezen felüli célzott támogatások – fejében nem engedi tovább a területére érkező menedékkérőket. Az egyezmény sikeresnek bizonyult, mivel töredékére csökkentette az Égei-tengeren vagy az európai szárazföldi határon átkelő menekültek számát.

Mára Törökországban nagyjából négymillió menekült él, és a jelenlétük komoly helyi feszültségek forrásává vált, Recep Tayyip Erdoğan török elnök pedig azóta szinte minden héten meglebegteti az aduját Brüsszel előtt, hogy megmutassa, akár meg is nyithatná a határt. Az Európába irányuló útvonalakat itt tekintettük át bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!