Bill Gates volt felesége vagyona nagy részét nem a közös alapítványuknak adja

2022. február 2. – 18:12

Bill Gates volt felesége vagyona nagy részét nem a közös alapítványuknak adja
Forrás: AFP/ Xose Bouzas/ Hans Lucas

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a Gates Alapítványnak adja a jövőben vagyona nagy részét Bill Gates volt felesége, Melinda French Gates, hanem több jótékonysági alapnak – írta szerdán a Wall Street Journal. Melinda French Gates, akinek vagyonát a Forbes 6 milliárd dollára becsüli, levélben nyilatkozott arról, hogy vagyona nagyobb részét jótékony célra ajánlja fel, arról viszont nem írt, hogy továbbra is a férjével közösen alapított, Gates Alapítványnak adja-e.

Bill Gates és Melinda French Gates 2021 augusztusában, 27 év házasság után hivatalosan is különváltak. Az egykori Gates-házaspár már tavaly májusban bejelentette, hogy hiába dolgoztak rengeteget feleségével a házasságuk megmentésén, de végül a válás mellett döntöttek. A bejelentés után rögtön el is kezdődtek a találgatások, hogyan fogják felosztani a közös vagyont, és mi lesz közös Gates Alapítvánnyal?

A Gates Alapítványt 2000-ben hozták létre. A házaspár az alapítványba saját vagyonukból több mint 36 milliárd dollárt tolt bele 1994 és 2018 között. A Gates alapítvány célja többek között a klímaváltozás, közegészségügy és az oktatás javítása, elmaradott országokban élők életminőségének javítása. Az alapítvány a különféle vakcinákat is konzekvensen támogatta, a koronavírus-járvány alatt 1,75 milliárd dollárt adományozott erre a célra. Az alapítvány mára a világ egyik legnagyobb jótékonysági alapja lett, amely mintegy 50 milliárd dollár értékű eszköz fölött rendelkezik, tavaly júniusban pedig bejelentették, hogy további 15 milliárddal növelik az alapot.

Az alapítók válása után négy külső taggal bővítette kuratóriumát az alapítvány, Bill Gates és volt felesége továbbra is társelnökként vezeti a szervezetet, ám abban állapodtak meg, hogy ha bármelyikük úgy dönt, nem tudja folytatni a közös munkát, akkor Melinda French Gates lemond a posztjáról. Melinda French Gates most levelében azt írja, hogy tisztában van vele, hogy mekkora vagyon és felelősség összpontosul most az ő kezében, ezért szeretne átgondoltan dönteni az adományozásokról. Gates volt felesége hozzátette: „úgy gondolom, hogy a jótékonyság akkor a leghatékonyabb, ha az ideológia helyett a rugalmasságot helyezi előtérbe, és ezért munkám során az alapítványnál és a Pivotal Venturesnél továbbra is új partnerek, ötletek és perspektívák után kutatok”

A Pivotal Venturest 2015-ben hozta létre, és fókuszában a nők helyzetének javítása áll. 2019-ben Melinda French Gates azt ígérte, hogy a Pivotalon keresztül 10 év alatt egymilliárd dollárt fordít a nők jogainak előmozdítására.

Bill Gates legutóbbi felajánló levelében azt írta, hogy ő továbbra is a Gates Alapítványt tekinti jótékonysági tevékenysége fő eszközének.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!