Lemondott diplomájáról a luxemburgi kormányfő, aki 55 oldalas szakdolgozatából 54 oldalt plagizált

2022. február 2. – 16:17

Lemondott diplomájáról a luxemburgi kormányfő, aki 55 oldalas szakdolgozatából 54 oldalt plagizált
Forrás: AFP/ Dursun Aydemir

Másolás

Vágólapra másolva

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő lemondott posztgraduális diplomájáról, miután tavaly október végén egy újságírói oknyomozás kiderítette, hogy a szakdolgozata túlnyomó részét plagizálta. A kormányfő népszerűsége a botrány kirobbanása után hét százalékponttal csökkent egy 2021-es novemberi felmérés szerint.

Bettel luxemburgi kormányfő a dolgozatot politikatudomány- és közjogszakos hallgatóként írta még 1999-ben a kelet-franciaországi Université Nancy II. egyetemen, (mai nevén Université de Lorraine) az európai parlamenti választások lehetséges reformjáról. A Reporter.lu luxemburgi hírportál október végén írta meg, hogy a kormányfő 55 oldalas dolgozatában idegen nyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül 54 oldalon keresztül. Bettel 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is átvett kilenc oldalt.

A kormányfő 2021 októberében, a plágiumbotrány kitörésekor azzal védekezett, hogy amikor ‘ő’ írta szakdolgozatát, mások voltak az elvárások, erről korábbi cikkünkben is írtunk. Bettel azt is hozzátette, ha az egyetem úgy dönt, hogy még a 20 évvel ezelőtti elvárásoknak sem felel meg dolgozata, akkor elfogadja a döntésüket, még ha ez azzal is jár, hogy elveszíti az adott diplomáját. Az egyetem plágiumbotránnyal kapcsolatos közleményében az áll, hogy Bettel visszautasította az egyetem ajánlatát, hogy módosítsa szakdolgozatát annak érdekében, hogy megtarthassa diplomáját. A kormányfő azt is kérvényezte, hogy vonják vissza a diplomáját, „hogy eloszlassanak minden kétséget a tudományos fokozat érdemeit illetően, és elkerüljék az akadémiai munkába vetett bizalom elvesztését”.

Az MTI azt írja, hogy a plágiumbotrány kirobbanása után a kormányfő azt nyilatkozta, hogy „legjobb tudása és meggyőződése szerint írta a szakdolgozatot”. Bettel szerint mind a témavezetője, mind az egyetemi zsűri elégséges osztályzatot adott neki, mivel tézise szóbeli megvédésében jobban teljesített, mint az írásbeli részben.

Xavier Bettel 2013 óta irányítja a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegséget a liberális Demokrata Párt színeiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!