Soros: A magyarok áprilisban kiszavazhatnak a hatalomból egy autokrata vezetőt

2022. február 01. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Soros György szerint az ingatlanpiaci fellendülést követően gazdasági válsággal nézhet szembe Kína, írja a CNN alapján a szeretlekmagyarorszag.hu. A magyar származású milliárdos a Stanford Egyetem „Nehéz választások a világ demokráciái előtt” című rendezvényén egy mondat erejéig kitért az április magyar választásokra is – szemlézte az előadást a lap.

Mint írják, a 91 éves üzletember az előadás bevezetőjében az 1936-os berlini olimpiához hasonlította a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiát. Soros úgy fogalmazott, hogy az esemény lebonyolításával „a világ leghatalmasabb autoriter állama” csak a rendszere igazolására szeretne propagandagyőzelmet aratni.

Soros a beszédében ezután röviden kitért arra, hogy a tavalyi német választásokat követően idén áprilisban a franciák és a magyarok is szavaznak.

Az április 3-i magyar választással kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy

„a magyar választók a várakozásokkal szemben elküldhetnek a hatalomból egy autokrata vezetőt.”

Ezek az események pedig az orosz-ukrán feszültség végkimenetelével együtt jelentősen befolyásolják Európa sorsát.

Soros a beszéd hátralévő részében arról beszél, hogy a kínai elnök képtelen lesz helyreállítani a bizalmat az ingatlanpiacon, mely elsősorban az iparági vállalatok fizetésképtelensége, valamint az ingatlanárak csökkenése miatt alakult ki. Emiatt az emberek, akik megtakarításaikat kormányzati nyomásra ingatlanokba forgatták, komoly veszteségeket szenvedtek el. Mindez pedig megingathatja az országot 2013 óta vezető elnök irányába a bizalmat. Soros leszögezi, hogy a kínai modell „fenntarthatatlan” volt.

A magyar országgyűlési választásokra vonatkozó pár másodperces rész 1:00-nál kezdődik a beszédet tartalmazó angol nyelvű videóban:

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom