Kint mindenképpen kívülállók maradunk, mesélik a Németországból hazatérő magyarok

2022. január 29. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Németországból hazatérő magyarokkal forgatott a Deutsche Welle német közszolgálati médium. Egy fiatal pár arról beszélt, valamennyire mindenképpen kívülállók maradtak külföldön, és nem akarták, hogy a kislányuknak is meg kelljen küzdeni ezzel a problémával.

2010 óta folyamatosan nőtt a kivándorolt magyarok száma, arról azonban kevés szó esik, hányan térnek vissza Magyarországra, és miért. Pedig a migráció legtöbbször nem egyirányú, legalább annyira jelent vissza- vagy továbbvándorlást, mint kivándorlást. Hosszú idő óta 2020 volt az első olyan év, amikor a Nemzeti Egészségbiztosi Alapkezelő tajadatai alapján több magyar tért vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak. A koronavírus-járvány pedig sok esetben még jobban ráerősített a magyarok honvágyára.

Vazulék húsz éven át éltek külföldön, Berlinben nyolc évig voltak. Három nyelven beszélnek, de a németet nem tudták olyan szintre fejleszteni, hogy magabiztosan tudjanak kommunikálni. Kint a német nyelvű beszélgetéseiket bocsánatkéréssel szokták kezdeni, sokszor magyarázkodniuk kellett a nem perfekt nyelvtudásuk miatt, ezért úgy érzik, alárendelt viszonyba kerültek. Ennek pedig a kislányukat nem akarták kitenni. A videóban megismerhetjük Beát is, aki a kinti fizetéséből több ingatlant is tudott venni Magyarországon, aztán végül ő is hazaköltözött a kisgyerekével.

A Deutsche Welle olyan magyarokkal forgatott, akiknek a pandémia adta meg a végső lökést a döntésben.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!