Pár órával azelőtt szakadt le egy híd Pittsburghben, hogy Biden megérkezett egyeztetni a helyi infrastruktúra fejlesztéséről

2022. január 28. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

Tökéletes időzítéssel szakadt le péntek reggel egy híd a Pennsylvania államban található Pittsburghben, az incidens ugyanis pár órával azelőtt történt, hogy az amerikai elnök, Joe Biden a városba érkezett volna egyeztetni az egybillió dolláros infrastruktúra-fejlesztési törvényéről, amelyben 1,6 milliárd dollárt szánna a pittsburghi hidak állapotának javítására – írja a New York Times.

Az 52 éves híd reggel 7 előtt nem sokkal szakadt le, ám annak ellenére, hogy a reggeli csúcsidőben elég forgalmas szokott lenni, ezúttal a helyi tűzoltóparancsnok tájékoztatása szerint csak három-négy autó és egy busz haladt éppen rajta. Az incidensben legalább tíz ember így is megsérült, a hivatalos tájékoztatás szerint azonban egyiküknek sem lett komoly baja. A híd leszakadása komolyabb gázszivárgáshoz is vezetett, és bár ezen fél óra alatt sikerült úrrá lennie a helyszínre érkező tűzoltóknak, a környéken masszív gázszag terjengett, néhány embert pedig átmenetileg evakuáltak is a híd közeléből.

A helyszínre több helyi tisztviselő is kiment az incidens nyomán, abban pedig Biden közelgő látogatása előtt mind egyetértettek, hogy ez az eset is jól mutatja, hogy Pittsburgh számára kiemelkedően fontos, hogy megkapja a szükséges forrásokat annak érdekében, hogy rendbe tudja tenni a helyi infrastruktúrát. Ed Gainey, a város nemrég beiktatott polgármestere azt is elmondta, hogy a hidat utoljára tavaly szeptemberben vizsgálták meg, ám hozzátette, hogy a híd már az ezt megelőző, 2011-es, illetve 2017-es jelentések szerint is rossz állapotban volt, és az értékelés szerint éppen hogy teljesítette a minimális követelményeket ahhoz, hogy ne szoruljon felújításra. A leszakadt hidat egyébként a városba érkezése után Biden is meglátogatta.

Az Egyesült Államokban a legfrissebb infrastrukturális jelentés alapján a hidak 42 százaléka több mint 50 éves, és 7,5 százalékuk – vagyis nagyjából 45 ezer híd – van rossz állapotban. A pennsylvaniai Allegheny megyében, ahol a mostani incidens is történt, 1583 hídból 176-ról írták azt, hogy rossz az állapotuk, további 965 pedig az elfogadható kategóriába lett besorolva. A most leszakadt hídról egyébként az alatta elhaladó járókelők is évek óta láthatták már, hogy lenne mit javítani rajta, 2018-ban például valaki jelezte a fenntartónak, hogy az egyik hídgerenda teljesen elrozsdásodott. Az amerikai infrastruktúra rendbetétele Joe Biden egyik fő kampányígérete volt, az erre vonatkozó beruházási csomagot pedig nagy nehezen sikerült is átvernie a kongresszus alsóházán is, ahogy arról azonban korábban írtunk, a neheze még csak most jön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!