Húsz év után szabadult egy gyilkosság miatt ülő chicagói férfi, miután az ikertestvére bevallotta, hogy ő volt a gyilkos

2022. január 28. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Közel húsz év után engedték ki kedden egy chicagói börtönből a 44 éves Kevin Dugart, miután az ikertestvére bevallotta, hogy valójában ő követte el azt a gyilkosságot, amiért a férfi 2003 óta ült. Ez a történet már így is elég bizarrnak tűnik, annak fényében viszont még furcsábbá válik, hogy Kevin ikertestvére, Karl már 2013-ban bevallotta neki, hogy ő végzett azzal a bandataggal, akinek a megöléséért elítélték, az igazságszolgáltatáson azonban kilenc évbe tellett átverni a dolgot – írja a Guardian.

Kevin már gyerekkorában bekerült a chicagói alvilágba, 17 évesen már a rendőrséggel is meggyűlt a baja, 2000-ben pedig négy év börtönt kapott, miután a rendőrök elkapták, miközben cracket árult az utcán. A férfi végül 2003-ban, 25 évesen került feltételesen szabadlábra, az igazi problémák azonban csak ezután kezdődtek, a felügyelője ugyanis hamar visszahívta Pennsylvaniából – ahova egyébként a feltételeket megsértve utazott el a barátnőjéhez –, miután felmerült a neve Taylor meggyilkolásával kapcsolatban. A gyilkosság szemtanúi aztán őt nevezték meg az elkövetőként, Kevinnek pedig hiába volt szilárd alibije, hirtelen elkezdett összevissza beszélni, többek közt azért, hogy ne derüljön ki, hogy megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit.

A férfi így 2003-ban ismét börtönbe került, 2005-ben pedig el is ítélték Antwan Taylor meggyilkolásáért, dacára annak, hogy végig ragaszkodott ahhoz, hogy ártatlan. Egy meglehetősen kedvező vádalkut is visszautasított, melyben tizenegy évet kellett volna leülnie, ha beismeri a gyilkosságot, így jó magaviselettel három év múlva szabadon távozhatott volna. A tárgyalás során az egyik szemtanú azt mondta, valójában egyáltalán nem biztos abban, hogy Kevin a gyilkos, a támadást túlélő másik áldozat, aki Taylorhoz hasonlóan ugyancsak bandatag volt, azonban ragaszkodott ahhoz, hogy ő a gyilkos. Mint mondta, az ikerpár mindkét tagját ismerte látásból, és állította, hogy meg is tudja különböztetni őket.

Kevin és Karl Dugar – Fotó: Cooks County Jail
Kevin és Karl Dugar – Fotó: Cooks County Jail

Karl mélyen hallgatott a titkáról, belül azonban bűntudatot érzett, ez pedig hamar odáig fajult, hogy rátámadott az egyetlen emberre, aki elárulhatta volna, hogy ő volt a gyilkos. A férfi barátja, Gabriel Curiel volt a sofőrje azon az estén, amikor megölte Taylort, időközben azonban megromlott a viszonyuk, így 2008-ban semmi sem akadályozta meg Karlt abban, hogy két társával együtt betörjön Curielhez, és kis híján végezzen vele, az egyik fiával, valamint kifossza a férfi széfjét. Karlt a betörés után hamar elkapták a rendőrök, a tettéért pedig 99 év börtönre ítélték. Eközben Kevin számos alkalommal próbált fellebbezni a fogva tartása ellen, ám mindenhonnan visszapattant,

ez pedig azután sem változott, hogy 2013-ban a testvére egy neki írt levélben végül beismerte, hogy ő követte el a gyilkosságot.

Kevin az információval felvértezve újra megpróbált kiszabadulni a börtönből, 2018-ban azonban az ügyben eljáró bíró elutasította az új tárgyalásra vonatkozó kérdését, mert úgy érezte, hogy a lényegében életfogytiglanra ítélt Karl csak megpróbálja kimenteni a testvérét, hiszen neki már úgyis mindegy. 2021-ben aztán végül mégis sikerült elintézni egy új tárgyalást, méghozzá egy másik bíróval, így 2022. január 25-én Kevint csaknem húsz év után kiengedték a börtönből. A férfi egyelőre még nem szabadult ki, a hivatalos döntésig még 90 napot egy átmeneti létesítményben kell töltenie. Az ügyvédje ugyanakkor reméli, hogy nem írnak ki új tárgyalást az ügyében – mint mondta, a dolgok egészen máshogy állnak most, mint 2003-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!