Lelőtte öt társát egy ukrán sorkatona, a nemzeti gárda főparancsnoka beadta a lemondását

2022. január 27. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített egy ukrán sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban csütörtökön – írja az MTI az ukrán belügyminisztériumra hivatkozva.

Az eset a Pivdenmas gépgyártó üzem területén történt hajnalban. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő húszéves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben ismeretlen okból rálőtt katonatársaira egy Kalasnyikovval, majd a fegyverrel elmenekült.

Artemij Rjabcsuk – Forrás: Ukrajna belügyminisztériuma
Artemij Rjabcsuk – Forrás: Ukrajna belügyminisztériuma



Később őrizetbe vették a katonát. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter azt ígérte, hogy a törvény által kiszabható legszigorúbb büntetést fogja kapni.

Egyelőre nem ismert, hogy a katona miért követte el a tettét. A városban a tragédia után riadókészültségbe helyezték a rendőrséget és a nemzeti gárdát, a helyszínre utazott Mikola Balan, a nemzeti gárda parancsnoka. Az üzemet körbezárták a hatóságok, és amíg kutattak a szökött katona után, civileket nem engedtek be a területére.

A katona tavaly ősz óta teljesített szolgálatot az üzem védelmében. Korábban nem tapasztaltak nála mentális rendellenességet, és nem tartozott azok közé sem, akik folyamatos pszichológiai megfigyelés alatt álltak. Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy a sorkatona a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Izmajil városból származik, apa nélkül nőtt fel.

Az Informátor hírportál értesülései szerint a katona az őrszobában vette fel a gépkarabélyt és a lőszereket, ezután kezdett lövöldözni a helyiségben, ahol még körülbelül huszonketten voltak. Két katona kiszaladt az utcára, ők riasztották a rendőröket és a mentőket.

Frissítés 18:31: A nemzeti gárda főparancsnoka, Mikola Balan a történtek után beadta a lemondását. Indoklása szerint végső soron ő, mint vezető felelős az incidensért – írja a BBC.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte a lövöldözés körülményeinek kivizsgálását. „Elvárom a bűnüldöző szervek munkatársaitól, hogy teljes körűen tájékoztassák a nyilvánosságot a bűncselekmény minden körülményéről” – írta közleményében az elnök.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!