Ausztrál tudósok: Titokzatos, forgó objektum villog a Tejútrendszerben

2022. január 27. – 09:20

Ausztrál tudósok: Titokzatos, forgó objektum villog a Tejútrendszerben
A Tejútrendszer Ausztráliából – Fotó: B. I. Tafreshi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Aggodalomra semmi ok, úgy 4000 fényévnyire lehet tőlünk.

Ausztrál tudósok egy kísérteties, forgó, villogó valamit fedeztek fel a Tejútrendszerben. A BBC által megírt történet nagyon hasonlít a „Ne nézz fel!” című film kitalált sztorijára, itt is egy egyetemi diák látott valamit, és most már neves kutatók is segítenek értelmezni a helyzetet. Öröm az örömben, hogy a villogó távoli csillag nem tervez becsapódni a bolygónkba, vagy legalábbis nem mostanában, úgy 4000 fényévnyi távolságra lehet tőlünk.

Az objektumot először Tyrone O'Doherty, a Curtin University Honors hallgatója fedezte fel Nyugat-Ausztrália Murchison Widefield Array néven ismert régiójában egy távcső és egy általa kifejlesztett új technika segítségével.

Az egyetemista most a Natasha Hurley-Walker asztrofizikus által vezetett tudományos stábbal szeretne többet megtudni a csillagszerűségről, és a munkába bevonták a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) munkatársait is.

Az ismeretlen forgó tárgy a felfedezők szerint semmilyen eddig ismert jelenséghez sem hasonlítható.

Az objektumról azt lehet tudni, hogy 18 percenként egy teljes percig hatalmas rádióenergiát bocsát ki. Az univerzumban energiát pulzáló objektumokat gyakran dokumentálnak, de a kutatók szerint olyan valami, ami egy percre bekapcsol, aztán több mint negyedóráig semmi, szóval ez rendkívül szokatlan.

Az nem merült fel, hogy a fény valami távoli civilizációtól származna, de a hihetetlenül fényes és rendkívül erős mágneses mezővel rendelkező objektum, vélhetően egy neutroncsillag teljes megfejtése még várat magára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!