Több koronavírusost találtak azon a hajón, ami Tongára visz segélyszállítmányt a vulkánkitörés miatt

2022. január 25. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhárom koronavírus-fertőzöttet találtak az ausztrál HMAS Adelaide nevű, segélycsomagokat szállító hajón, ami jelenleg is Tonga szigetei felé tart – írja a BBC. Nemrégiben mi is írtunk a január 15-i vulkánkitörésről, ami a csendes-óceáni országban, Tonga szigeteinél pusztított. Azóta folyamatosan érkeznek Tongára a humanitárius segélyszállítmányok, a hatóságok azonban továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a segélycsomagokkal együtt ne hurcolják be a koronavírust is az országba.

A HMAS Adelaide 2022. január 18-án Brisbane-ben – Fotó: Susan Mossop / Australian Defence Force / AFP
A HMAS Adelaide 2022. január 18-án Brisbane-ben – Fotó: Susan Mossop / Australian Defence Force / AFP

A HMAS Adelaide segélycsomagokat szállító hajó pénteken indult Ausztráliából, azóta szűrték ki a legénység körében a koronavírusosokat. Ez már nem az első ilyen eset, ugyanis az előző héten egy segélycsomagokat szállító ausztrál repülőgépnek kellett útközben visszafordulnia, miután a személyzet egyik tagjánál kimutatták a koronavírus-fertőzést.

A HMAS Adelaide hajón több mint 600 fős személyzet tartózkodik, a fedélzetén orvosi létesítmény is van: 40 ágyas kórház és egy komplett intenzív osztály is – közölte az ausztrál védelmi minisztérium. A hajó emellett egy nagyobb szállítmányt visz a szigetekre, többek között műszaki felszereléseket és vizet is.

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter közölte, hogy a HMAS Adelaide a tervek szerint folytatja útját, és előreláthatólag szerdán érkezik meg. A védelmi miniszter azt is hozzátette, biztosítani fogják, hogy a szállítmányt biztonságos módon tudják majd átadni. Tongán csak egy megerősített koronavírusos eset volt, még 2021 októberében. Az ilyen szigetközösségek különösen veszélyeztettek a távoli fekvésük miatt, illetve azért is, mert korlátozottak az egészségügyi forrásaik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!