Fiatal is volt, fekete is, mégis bevitték az idősebb, fehér gyanúsított helyett

2022. január 25. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítési pert indított Amerikában egy huszonéves férfi, amiért hat napot töltött letartóztatva Nevadában, miután összekeverték egy körözött bűnözővel, írja a BBC. Shane Lee Brownt még 2020 januárjában vitték be a rendőrök egy közúti rutinellenőrzés után. Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem volt hajlandó megmutatni a jogosítványát.

A rendőröknek közben feltűnt, hogy köröznek egy ilyen nevű embert. A névegyezés egyébként nem volt teljes, mert a körözést egy bizonyos Shane Neal Brown nevére adták ki. Shane Lee Brown fekete és mindössze 25 éves, míg Shane Neal Brown egy nála kétszer idősebb és sokkal magasabb, szakállas, kék szemű, fehér férfi.

Fotó: Las Vegas Metropolitan Police Department
Fotó: Las Vegas Metropolitan Police Department

Az ártatlan Brownt végül hat nap után engedték el, miután az ügyvédje kiharcolta, hogy egy bíró hasonlítsa már össze a két ember fotóját. Vádat már nem emeltek ellene. A Las Vegas-i rendőrség 8 nappal a fiatal Brown szabadulása után vette észre, hogy az idősebb Brownt időközben letartóztatták Kaliforniában. Az a BBC szerint nem világos, hogy őrizetben volt-e már a névrokona bevitele idején is.

Shane Lee Brown most az ügyben eljárt rendőrkapitányságot perelte be. Félmillió dollárt (körülbelül 158 millió forintnak felel meg) követel. A kereset szerint fogva tartása alatt többször bizonygatta a rendőröknek, hogy ő nem az a 49 éves Shane Brown, akit köröznek, és a hatóság mulasztást követett el, amikor nem vetették össze a fotóját az idősebb, fehér férfi fotójával, ami megvolt nekik az aktában.

Az érintett Henderson város szóvivője azt nyilatkozta az amerikai médiának, hogy szerintük a fiatal Brownt jogszerűen tartották fogva, amiért érvénytelen jogosítvánnyal vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!