Több tucat kínai vadászgép sértette meg Tajvan légvédelmi azonosítási övezetét

2022. január 24. – 06:27

Másolás

Vágólapra másolva

Harminckilenc kínai vadászgép sértette meg Tajvan légvédelmi azonosítási övezetét, írja a Reuters. Ennyi kínai repülő október óta nem jelent meg a szigetország környékén, és a védelmi minisztérium szerint egyre fokozódik a feszültség a két ország között.

A független országot Kína a saját területének tartja, és a tajvani kormány szerint tudatosan sértik meg rendszeresen a légvédelmi azonosítási övezetüket, hogy így teszteljék a légelhárítás reakcióidejét, illetve kifárasszák a légierőt. A légtérsértésre reagálva a tajvaniak szintén vadászgépeket küldtek az égbe, illetve aktivizálták a rakétavédelmi rendszerüket is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Kína miért küldött vadászgépeket Tajvan közelébe, a japán–amerikai haditengerészet azonban épp mostanában gyakorlatozik a Dél-kínai-tengeren, amely határos Tajvan keleti részének partjaival.

Legutóbb októberben érzékeltek ennél jóval nagyobb méretű légtérsértést a kínaiak részéről Tajvanban. Október 1-jén, a kínai nemzeti ünnep napján összesen 148 kínai vadászgép hatolt be a szigetország légvédelmi azonosítási övezetébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!