Az ukrán külügyminiszter odapörkölt egyet Németországnak

2022. január 22. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Németország nyilatkozata, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ellentmond Ukrajna általa kinyilvánított támogatásának, és nem felel meg a két ország közötti viszony szintjének – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az MTI szerint.

„Németország minapi kijelentései, melyek szerint nem lehetséges, hogy német védelmi fegyvereket küldjenek Ukrajnának, de más országokat nem bírál azért, ha ezt teszik, továbbá az a nyilatkozata, hogy a Krím Ukrajnához való visszatérésének nincs perspektívája, valamint ingadozása Oroszország SWIFT-rendszerről való leválasztása ügyében nem felel meg kapcsolataink szintjének és a jelenlegi biztonsági helyzetnek” – írta a miniszter szombaton a Twitteren.

Szavai szerint még soha nem volt annyira fontos a Nyugat egysége Oroszország tekintetében, mint most. Mindazonáltal megköszönte Németországnak az eddigi támogatását, valamint a Donyec-medencei konfliktus rendezése érdekében tett diplomáciai erőfeszítéseit.

Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken közölte, hogy nem tartja elfogadhatónak a fegyverszállítást Ukrajnának. Olaf Scholz német kancellár pedig kedden úgy nyilatkozott, hogy Németország nem szállít fegyvert konfliktusövezetbe. Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban megerősítette, hogy Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban úgy vélekedett, hogy a NATO-országok fegyver- és haditechnika-szállításai ukrán területre Kijevet arra ösztönözhetik, hogy erőszak útján próbálja megoldani a délkelet-ukrajnai konfliktust.

Ukrajna és Oroszország között hetek óta egyre feszültebb a viszony; az ukrán vezetés – összhangban az amerikai hírszerzési jelentéseivel – többször jelezte, hogy szerintük Oroszország egy támadást készít elő Ukrajna ellen. A témáról szóló cikkeinket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!