1500 kilométerről visznek ivóvizet a vulkánkitörés után éledező Tongára

2022. január 22. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland szállítóhajóval visz tiszta ivóvizet és a tengervizet sótalanító berendezést Tongára. Az óriási tenger alatti vulkánkitörés és szökőár után a csendes-óceáni kis szigetországon az alapszolgáltatások is alig működnek egyelőre, a kormány felmérése szerint a lakosság négyötödét érintette a természeti katasztrófa.

A szombati vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát sújtja, a legnagyobb szükségük most ivóvízre és élelemre van – közölte szombaton a tongai kormány.

Az első felmérések szerint a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a természeti katasztrófa. Csütörtökön érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól. A hajók idáig főleg ivóvizet szállítottak, eddig 250 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani. Új-Zélandról hadihajóval sótalanító berendezéseket is küldtek, amivel helyben fognak ivóvizet nyerni a tengerből – írja a Deutsche Welle.

A hajóközlekedést is akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu, ami kárt tehet bennük. Emiatt az embereket sem könnyű a távolabbi, külső szigetekről a biztonságosabb ellátást nyújtó fővárosba szállítani. Szintén nehezíti a körülményeket a telekommunikációs kapcsolatok hiánya. A vulkánkitörés után Tongának néhány napra a telefonkapcsolata is megszakadt a világgal. Ezt azóta sikerült helyre állítani, de a kommunikációs hálózat teljes helyreállítása még legalább egy hónapot vesz igénybe. Emiatt a pénzügyi szolgáltatások sem igazán működnek; szombaton a tongaiak többsége a bankoknál állt sorba, hogy megpróbáljon hozzáférni a pénzéhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!