1500 kilométerről visznek ivóvizet a vulkánkitörés után éledező Tongára

2022. január 22. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland szállítóhajóval visz tiszta ivóvizet és a tengervizet sótalanító berendezést Tongára. Az óriási tenger alatti vulkánkitörés és szökőár után a csendes-óceáni kis szigetországon az alapszolgáltatások is alig működnek egyelőre, a kormány felmérése szerint a lakosság négyötödét érintette a természeti katasztrófa.

A szombati vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát sújtja, a legnagyobb szükségük most ivóvízre és élelemre van – közölte szombaton a tongai kormány.

Az első felmérések szerint a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a természeti katasztrófa. Csütörtökön érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól. A hajók idáig főleg ivóvizet szállítottak, eddig 250 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani. Új-Zélandról hadihajóval sótalanító berendezéseket is küldtek, amivel helyben fognak ivóvizet nyerni a tengerből – írja a Deutsche Welle.

A hajóközlekedést is akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu, ami kárt tehet bennük. Emiatt az embereket sem könnyű a távolabbi, külső szigetekről a biztonságosabb ellátást nyújtó fővárosba szállítani. Szintén nehezíti a körülményeket a telekommunikációs kapcsolatok hiánya. A vulkánkitörés után Tongának néhány napra a telefonkapcsolata is megszakadt a világgal. Ezt azóta sikerült helyre állítani, de a kommunikációs hálózat teljes helyreállítása még legalább egy hónapot vesz igénybe. Emiatt a pénzügyi szolgáltatások sem igazán működnek; szombaton a tongaiak többsége a bankoknál állt sorba, hogy megpróbáljon hozzáférni a pénzéhez.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass