Bukarest két napra lebénult a felszíni tömegközlekedési vállalat sztrájkja miatt

2022. január 21. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik, írta az MTI.

A villamosok, buszok és trolibuszok csütörtök hajnal óta nem közlekednek. A körülbelül 4500 járművezető magasabb béreket és a bukaresti fővárosi önkormányzat tulajdonában levő vállalat (STB) igazgatójának a leváltását követeli. Csütörtökön már született egy bírósági ítélet, amely felfüggesztette a sztrájkot, ennek ellenére a dolgozók nem voltak hajlandók felvenni a munkát pénteken hajnalban sem. Pénteken egy másik bírósági ítélet is kimondta, hogy a dolgozók munkabeszüntetése törvénytelen.

Bukarestben a metró egy külön vállalathoz tartozik, ott nem is sztrájkolnak, sőt teljes kapacitásra álltak át, hogy enyhítsék a torlódásokat és fennakadásokat. A helyettesítés nem sikerülhetett tökéletesen, hiszen a metró nem fedi le teljesen a várost, a lakosság Bukarest több részére nagyon nehezen jut el.

Adrian Crit, a vállalat igazgatója kijelentette, hogy nem hajlandó engedni a nyomásnak, és nem mond le. Nicusor Dan főpolgármester is támogatásáról biztosította a vállalat vezetőjét. Crit pénteken tárgyalásokra hívta a szakszervezeti vezetőket, hogy egyeztessenek az új kollektív munkaszerződésről, de ezzel sem sikerült áttörést elérnie. A főpolgármester pénteken délután bejelentette, hogy az esti órákban újabb tárgyalás lesz a szakszervezetekkel.

Péntek délután öt órakor a bukaresti közlekedési vállalat azt írta Facebook-oldalán, hogy a bíróság újra illegálisnak minősítette a sztrájkot, és hamarosan újra is indul a közlekedés.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!