Fél év börtönre ítélték a híres svéd szalmakecskét felgyújtó férfit

2022. január 20. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Fél év börtönre ítélték azt a férfit, aki december közepén felgyújtotta Gävle város világszerte ismert szalmakecskéjét, amit 2016 óta sikeresen védtek meg a gyújtogatóktól, írja a Local.se. A 13 méter magas karácsonyi kecskének sanyarú története van, ugyanis 1966-os első felállítása óta a gyújtogatók célpontja, és már harmincszor égett le.

2021 előtt legutóbb 2016-ban semmisült meg, ezért a hatóságok már bizakodtak, hogy története során először lesz öt olyan összefüggő év, amikor sikerül átvészelnie a karácsonyi időszakot. Egy héttel szenteste előtt azonban a férfinak sikerült feljutnia a kecskére, és a térfigyelők felvételein is látszott, ahogy lángra lobbantotta.

A kecske még épen, majd pedig 2021. december 17-én a gyújtogatás után – Fotó: Pernilla Wahlman, Mats Astrand / TT News Agency / AFP
A kecske még épen, majd pedig 2021. december 17-én a gyújtogatás után – Fotó: Pernilla Wahlman, Mats Astrand / TT News Agency / AFP

A rendőrök a helyszínen elfogták. A bíróság csütörtökön megállapította, hogy komoly kárt okozott, amiért 109 082 koronát (kb. 3,7 millió forintot) is meg kell fizetnie a városnak.

A férfi kezdetben elfogadta az ellene felhozott vádakat, és azt is, hogy kártérítést kell fizetnie, de aztán azzal érvelt, hogy kézfertőtlenítőt ivott a gyújtogatás estéjén, és nem is emlékszik tisztán mindenre.

Olyanokat is mondott, hogy a térfigyelőn látható férfinak szerinte hosszabb a szakálla. Végül arra jutott, hogy nem ismeri el, de nem is tagadja, hogy ő gyújtotta volna fel a kecskét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!