Hozzájuthat minden Trumppal kapcsolatos dokumentumhoz a Capitolium megrohamozását vizsgáló Január 6. bizottság

2022. január 20. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump felelősségét mélyebben elemezheti a Capitolium tavaly január 6-i megrohamozását vizsgáló bizottság azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság arról döntött, hogy ehhez minden szükséges dokumentum kiadható – írta az NBCNews. A 2020-as elnökválasztáson vereséget szenvedett republikánus elnök azt akarta elérni, hogy a Nemzeti Archívum ne adhassa át a dokumentumokat, ám ezt a döntés alapján Trump nem tudja megakadályozni. A bizottság így azokhoz a leiratokhoz is hozzájut, amelyekkel feltérképezhetik, milyen aktív szerepet játszhatott a volt elnök abban, hogy az őt meghallgató tüntetők megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol épp akkor hitelesítették a Trump vereségét és a demokrata Joe Biden győzelmét hozó elnökválasztás végeredményét.

Trump számtalanszor beszélt elcsalt választásról, amellyel elvették tőle a győzelmet, de önmagában az, hogy ezzel feltüzelte a tömeget még nem feltétlenül elég az ő felelősségének megállapításához a halálos áldozatot is követelő zavargásokban.

Az, hogy milyen utasításokat adott elnökként, már többet árulhat el, ez lesz felmérhető a kiadandó iratokból, amelyek már most átadhatókká válnak, miközben arról az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság még nem döntött, hogy meghallgatja-e Trump fellebbezését azokkal az alsóbb fokú bírósági döntésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a dokumentumok kiadásának megtagadása nem indokolható a végrehajtói hatalom előjogaival

A Legfelsőbb Bíróság október óta vizsgálta, hogy a dokumentumok átadhatók-e, a döntés nem volt konszenzusos: a testület egy tagja szerint vissza kellett volna tartani az iratokat, amíg az említett, alsóbb fokú bírósági döntésekkel kapcsolatos fellebbezések sorsa nem dől el.

Arra vonatkozóan nincsen határidő, hogy erről a fellebbezésről a legfelsőbb Bíróságnak mikor kell döntenie. Trump ügyvédjei szerint azonban a fellebbezés fontos kérdéseket vet fel a volt elnökök előjogainak fenntartásával kapcsolatban. Kétségtelen, hogy ha utólag ez a fellebbezés nyerne is, addigra már nem lenne jelentősége, amennyiben a dokumentumok átadása már megtörtént.

A január 6-i történéseket vizsgáló bizottság azonban arra kérte a Legfelsőbb bíróságot, hogy mielőbb döntsön, mivel a vizsgálathoz szüksége van a dokumentumokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!