Ghislaine Maxwell ügyvédei újratárgyaltatnák az ügyet, már be is adták a kérvényt

2022. január 20. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ghislaine Maxwell jogi csapata szerdán, nem sokkal az éjféli határidő előtt benyújtotta az eljárás újraindítására vonatkozó kérvényt és az ahhoz szükséges dokumentumokat a bíróságra – írja a The Guardian. A dokumentumok pontos tartalma nem ismert. A kérvényben az ügyvédek arra hivatkoztak, hogy a december 29-i bírósági döntést követően kiderült: az egyik esküdtről csak az ítélethozatal után derült ki, hogy gyermekkorában szexuális erőszak áldozata volt, márpedig az ügy jellege miatt ez befolyásolhatta az ítélethozatalban. Jeffrey Epstein egykori szeretőjét december 29-én öt vádpontban elítélték szexuális célú kereskedelem és egyéb bűncselekmények miatt, miután fiatalkorú lányokat toborzott, és elősegítette a néhai üzletember, Jeffrey Epstein által elkövetett szexuális zaklatásokat. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. Maxwell akár 65 éves börtönbüntetésre is számíthat.

2020. július 2-án ismertetik a Ghislaine Maxwell elleni vádakat – Fotó: Johannes EISELE / AFP
2020. július 2-án ismertetik a Ghislaine Maxwell elleni vádakat – Fotó: Johannes EISELE / AFP

Nemrég írtunk arról, hogy az ügy egyik esküdtje a kiválasztásnál kitöltendő kérdőíven nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy zaklatták-e korábban szexuálisan. Scotty Davis a december 29-i tárgyalás után viszont több hírügynökségnek is elmondta, hogy gyermekkorában szexuálisan bántalmazták. Az, hogy elhallgatta a bántalmazást, azért jelent problémát, mert érintettsége okán nem lett volna szabad beülnie az esküdtszék tagjai közé.

Davis egy interjúban azt is elmondta, amikor az esküdtek összeültek, megosztotta velük a saját élményét a szexuális zaklatásról, hogy jobban megértsék, miért lehetett a négy tanúvallomásból kettőben annyi homályos részlet. Davis állítása szerint elmondta, hogy ő is képtelen visszaemlékezni az őt ért támadás minden részletére. A beadványban Maxwell ügyvédei azt állítják, azzal, hogy Davis megosztotta korábbi tapasztalatait a többi esküdttel, befolyásolhatta őket a döntés meghozatala során.

Davis korábban azzal védekezett, hogy a kérdőívben átsiklott a szexuális erőszakra vonatkozó kérdés felett, és ha figyelmesen elolvasta volna, őszintén válaszolt volna rá.

Maxwellék kérésének nem feltétlenül fog eleget tenni a bíróság, szakértők szerint ugyanis nehezen bizonyítható, hogy Davis szándékosan hazudott volna a kérdőív kitöltése során, annak érdekében, hogy beülhessen az esküdtszékbe, és befolyásolja az esküdtek döntését. Ráadásul azt, ami az esküdtek között a tanácskozás során elhangzik, a bírósági eljárás során nem lehet felhasználni. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság korábbi döntése értelmében az esküdtek között elhangzottak csak abban az esetben használhatók fel, amennyiben bizonyítják, hogy az egyik esküdt rasszista indíttatásból próbálta befolyásolni a döntést.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!