A bizalmatlansági indítvány ötlete miatt leváltja helyettesét a montenegrói miniszterelnök

2022. január 20. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdeményezte a montenegrói kormány ellen bizalmatlansági indítványt benyújtó Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes leváltását Zdravko Krivokapic kormányfő – írja a Vijesti.me podgoricai hírportál alapján az MTI. A menesztés indoklása szerint Dritan Abazovic az állampolgárok érdekei, valamint a közösen megfogalmazott célok ellen dolgozik, és mindaz ellen, amiért megválasztották.

A montenegrói kormánykoalíció egyik kisebbik pártját, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalmat vezető Dritan Abazovic, valamint az ellenzék szerdán nyújtott be bizalmatlansági indítványt, amelynek megtárgyalása február közepéig kerülhet a podgoricai parlament elé.

A dokumentum benyújtói szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, amivel politikai válságba sodorta az országot, és lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához a 81 tagú parlament 41 képviselőjének támogatására van szükség, ami azt jelenti, hogy a kezdeményező 31 képviselő mellett további tíznek kell igent mondania.

A bizalmatlansági indítvány benyújtását követően kezdeményezte a miniszterelnök-helyettes leváltását a kormányfő, aki azt is közölte, hogy Milojko Spajic pénzügyminisztert jelölte a megüresedett poszt betöltésére. Dritan Abazovic menesztéséről és utódja kinevezéséről február 3-án tárgyal a parlament.

Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék hajszálnyi különbséggel megverte a korábban három évtizedig kormányzó, Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

A bizalmatlansági indítványt kezdeményező Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom felvetése szerint, ha a képviselők megszavazzák a kezdeményezést, kisebbségi kormányzásra lehet számítani, az új kormányból ugyanis mindenképpen kihagynák Milo Djukanovic DPS-ét, de a szerb- és oroszbarát Demokratikus Frontot (DF) is. A kormánykoalíció más pártjai korábban kizártnak nevezték a kisebbségi kormány alakítását, és kormányátalakítást vagy előrehozott választásokat javasoltak, ám Zdravko Krivokapic ezeket a lehetőségeket is elutasította.

Montenegró miniszterelnöke egyébként az egyetlen oltatlan európai kormányfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!