Újraindítja a Fidesz Járóka Líviát az Európai Parlament egyik alelnöki posztjáért

2022. január 18. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz újraindíthatja Járóka Lívia fideszes EP-képviselőt az Európai Parlament egyik alelnöki posztjáért, derült ki a Népszava cikkéből.

Járóka 2017 óta az EP alelnöke, akit a jelenlegi képviselő-testület 2019-es megalakulásakor újraválasztottak, akkor az Európai Néppárt (EPP) színeiben. Azóta, hogy a Fidesz kilépett az EPP-ből, Járóka a függetlenek közt a helyén maradhatott, mert tisztségét az Európai Parlament jóváhagyásával kapta meg két és fél évre, mandátuma viszont most jár le. Ahhoz, hogy elinduljon, a képviselő-testületből 36 képviselő aláírására van szüksége.

Nemrég Dobrev Klára jelentette be, hogy nem indul újra az EP alelnöki posztjáért, Facebook-posztjában azt írta, ezentúl inkább a hazai kampányra, Brüsszelben pedig „az Európai Egyesült Államok elősegítésére” fog koncentrálni.

Az Európai Parlamentben 14 alelnök van, jelöléseik a politikai csoportok közötti tárgyalásokon dőlnek el. Az új elnököt és alelnököket kedden, illetve szerdán választja meg az EP plenáris ülése.

Hétfő este kiderült, ki az a négy ember, aki az EP elnöki posztjáért indul a 2019–2024-es parlamenti ciklus második felében. Az indulók között van a máltai Roberta Metsola, az Európai Néppárt, a svéd Alice Kuhnke, a Zöldek, a lengyel Kosma Złotowski, az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve a spanyol Sira Rego, az Európai Baloldal jelöltje.

Ha az első szavazás sikertelen, ugyanazok a jelöltek vagy újabb indulók azonos feltételek mellett indulhatnak a második fordulóban is, szükség esetén pedig – változatlan szabályok szerint – egy harmadik fordulóra is sor kerülhet. Ha a harmadik forduló is sikertelen, az ebben a fordulóban legtöbb szavazatot elnyerő két jelölt között negyedik fordulót tartanak, ahol a több szavazatot szerző jelölt nyer. Holtverseny esetén az idősebb jelöltet hirdetik ki győztesnek.

David Sassoli, a testület előző elnöke, a múlt héten halt meg súlyos betegségben, jogköreit az EP első alelnöke, Roberta Metsola vette át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!