Utolsó lett a szavazás első körében, visszalép a Fidesz EP-alelnökjelöltje

2022. január 18. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Járóka Lívia visszalép az alelnökjelöltségtől az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jobboldali alelnökjelöltje, Roberts Zile javára – írja a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye alapján az MTI. Az EuroNews szerint Járóka az első körben 169 szavazatot kapott, így utolsó helyen végzett.

A képviselőcsoport közleménye szerint a Fidesz az ECR jelöltjét támogatja annak érdekében, hogy az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament (EP) vezető testületében.

Kedd reggel írtunk arról, hogy a Fidesz újraindíthatja Járókát, aki 2017 óta az EP alelnöke. A fideszes képviselőcsoport közleménye előtt Deutsch Tamás még azt nyilatkozta, hogy sikerként könyvelik el, hogy újra el tudták érni Járóka jelölését, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból (EPP).

„Járóka Lívia indításával és az ő indulását támogató képviselőkkel az a közös szándékunk, hogy minél markánsabb, minél erősebb legyen a jobboldali képviselet az EP vezetésében”

– mondta Deutsch Tamás.

Járóka jelöltségével kapcsolatban Deutsch Tamás kitért arra is, hogy Járóka nemcsak hogy női jelölt, de 2017 óta az EP történetének első roma származású alelnöke. Mint mondta, ha a baloldalnak fontos téma a női egyenjogúság és a pozitív diszkrimináció, akkor „ha egy kicsit is lehet adni a szavukra, akkor egy roma származású női jelöltet kötelességük támogatni”.

Deutsch nyilatkozata után 40 perccel a fideszes képviselőcsoport bejelentette, hogy Járóka visszalép.

Nem ez az első jele annak, hogy a Fidesz közelebb akar kerülni az ECR-hez. Miután az EP képviselőik szakítottak az EPP-vel, függetlenként ültek a bizottságokban. Egészen október közepéig, amikor a Régiók Európai Bizottságának honlapján már az ECR tagjaiként lettek feltüntetve.

A Fidesz új frakciójában, az ECR-ben a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) adja a legtöbb képviselőt – nem meglepő, hogy valószínűleg ezzel is igyekszik szorosabbra fűzni az uniós kapcsolatait a lengyel–magyar tandem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől