Többségében igennel szavaztak a szerbek az uniós integrációért tartott népszavazáson

2022. január 17. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazópolgárok 61,84 százaléka igent mondott az alkotmánymódosításra a vasárnapi szerbiai népszavazáson, írja a választási bizottság előzetes eredményei alapján az MTI. A választási bizottság közlése szerint a szavazatok 34,68 százalékos feldolgozottsága mellett elmondható, hogy az alkotmánymódosítást a voksolók 37,1 százaléka ellenezte. A részvételi arány 30,63 százalékos volt. A referendumon nem volt érvényességi küszöb, amelynek megszűnéséről tavaly döntött a szerbiai képviselőház, így az eredményesség számít, vagyis az, hogy az érvényes szavazatok több mint fele ugyanolyan legyen.

Egy férfi leadja szavazatát a szerbiai Novi Pazarban Fotó: Aleksandar Niciforovic/Anadolu Agency via AFP
Egy férfi leadja szavazatát a szerbiai Novi Pazarban Fotó: Aleksandar Niciforovic/Anadolu Agency via AFP

Az embereknek vasárnap arra kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy támogatják-e a szerbiai alkotmány módosítására vonatkozó parlamenti döntést. Ha a végleges eredmények is az előzeteseket támasztják alá, akkor az alkotmány a már korábban a parlament által elfogadott módosításokkal egészül majd ki.

Az alkotmánymódosítás a szerb alaptörvénynek arra a részére vonatkozik, amely a bírók és az ügyészek kinevezéséről szól. A hatályos alkotmány szerint a parlamentnek kell jóváhagynia a bírók és ügyészek kinevezését, és ez nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal. Az új alaptörvény szerint a kinevezés szakmai testületek kezébe kerül. Az alkotmánymódosításra Szerbia európai uniós integrációja érdekében volt szükség.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint Aleksandar Vucic szerb elnök sikeresnek értékelte a népszavazást, és kijelentette, hogy pontosan ilyen részvételi arányra számított, a 30 százalék körüli részvétel egy referendum esetében nem számít nagyon alacsonynak.

A Dveri nevű szélsőjobboldali párt vezető, Bosko Obradovic szerint a nagyobb városokban az emberek nemmel szavaztak, ami Aleksandar Vucic első nagy vereségét jelenti az utóbbi tíz évben. A Ne fojtogassuk Belgrádot (Ne davimo Beograd) elnevezésű mozgalom közleménye szerint a népszavazás Belgrádban elbukott, hiszen a szerb fővárosban többen szavaztak nemmel, mint igennel, ami szerintük azt is jelentheti, hogy áprilisban ellenzéki főpolgármestere lehet a városnak.

Ha sehol nem kell megismételni a szavazást, akkor a választási bizottság legkésőbb csütörtök estig közzéteszi a végleges eredményeket, így a parlament kihirdetheti az alkotmánymódosítást.

Szerbia 2012-ben kapott tagjelölti státuszt az Európai Uniótól, egy évvel később kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. Az Európai Unió Tanácsa decemberben nyitott új csatlakozási tárgyalási fejezeteket, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!