Az EU négy új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott Szerbiával

2021. december 14. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását hagyta jóvá Szerbia számára kedden, ezek az úgynevezett zöld menetrendre és a fenntartható összeköttetésekre vonatkoznak, írja az MTI.

A tanács tájékoztatása szerint a Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyaló miniszteri szintű konferenciának Brüsszelben tartott tizenharmadik ülésén megnyitott további két témakör négy fejezetet érint. Ezek között a közlekedéspolitikáról szóló 14. fejezet, az energiáról szóló 15. fejezet, a transzeurópai hálózatokról szóló 21. fejezet és a környezetvédelemről és az éghajlatváltozásról szóló 27. fejezet szerepel.

A 2014 januárjában kezdődött csatlakozási tárgyalások keretében az új fejezetek megnyitását az tette lehetővé, hogy az uniós tagországok – a csatlakozási folyamat fellendítésének céljából – jóváhagyták az úgynevezett a felülvizsgált bővítési módszertant. Ez egyebek mellett „nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az alapvető reformokra, és fokozott dinamizmust és kiszámíthatóságot kíván biztosítani az objektív kritériumokon és szigorú feltételrendszeren alapuló csatlakozási folyamatnak” – közölték.

Az uniós tanács hangsúlyozta ugyanakkor: a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos fejezetek, valamint Szerbia Koszovóval fenntartott kapcsolatainak normalizálása terén elért haladás továbbra is alapvető fontosságú, és meghatározza a csatlakozási tárgyalások ütemét – tették hozzá.

Gál Kinga és Deli Andor fideszes európai parlamenti (EP-) képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben jelentős előrelépésnek nevezték az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának jóváhagyását Szerbiával. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kijelentette: Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok, így különösen Szerbia uniós integrációja mellett. Az uniós perspektíva fenntartása kulcsfontosságú Szerbia számára – hangoztatta.

Deli Andor pozitív fejleménynek nevezte a fejezetcsoport megnyitását. Kiemelte: az ország tárgyalási folyamatát eddig blokkoló tagállamok is felismerték, hogy Szerbia készen áll egy újabb nagy lépés megtételére. A vajdasági képviselő hangsúlyozta: megtérülni látszik a Szerbia kormánya által befektetett munka. „Új lendületet kaphat az ország uniós csatlakozási folyamata, ez pedig nem csak nekünk, vajdasági magyaroknak kiemelten fontos, hanem Szerbia minden polgára számára” – tette hozzá Deli Andor.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kedden Brüsszelben azt mondta: ha Magyarországon múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna. Most, mikor az EU számos történelmi jelentőségű kihívással néz szembe, a bővítés kifejezetten jó hír, sikertörténet lehetne – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, az unió a harmincöt tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitott meg Szerbiával. „Mi azt gondoltuk, hogy ma legalább dupla ennyit kellett volna megnyitni, mi azt gondoljuk, Szerbia erre készen áll, sajnáljuk, hogy ebben a kérdésben nem sikerült konszenzust elérni Brüsszelben” – fogalmazott Szijjártó Péter, megjegyezve, Magyarország arra törekszik, hogy Szerbia a jövőben minél több tárgyalási fejezetet nyisson meg az EU-val, írja az MTI.

Szerbia 2012-ben kapott tagjelölti státuszt az Európai Uniótól, egy évvel később megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!