Cunamiriadót rendelt el az USA és Japán is a tongai vulkánkitörés miatt

2022. január 15. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatalmas víz alatti vulkánkitörés után szökőárhullámok érték el a Csendes-óceánon Tonga partjait, számolt be róla a BBC.

A Youtube-on megjelent felvételeken látható a vulkánkitörés miatt keletkezett gigantikus felhő, és az, hogy a tenger betör a lakott területekre. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg.

A víz ingatlanokat árasztott el, ami áramkimaradásokat okozott. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni. Szemtanúk szerint hamu hullott a fővárosra, Nuku'alofára.

Tonga fővárosa mindössze 65 kilométerre északra fekszik a most kitört Hunga Tonga-Hunga Haʻapai vulkántól. A központi szigeten, Tongatapun mintegy 71 ezren élnek.

A vulkánból kiáramló gáz-, füst- és hamufelhők 20 kilométer magasra nyúltak az égbe. A tűzhányó robaját a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

Az időben kiadott cunamiriasztás miatt a lakosság a magasabban területekre menekült. Egy tongai lakos, Mere Taufa azt mondta: a kitörés akkor történt, amikor a családja vacsorához készült, és öccse azt hitte, bombák robbantak a közelben.

„Ösztönösen az asztal alá húzódtam, felkaptam a kishúgomat, és üvöltöttem a szüleimnek és a többieknek a házban, hogy ugyanezt tegyék” – idézte a szemtanút a Stuff.co.nz új-zélandi hírportál. A következő, amire a nő emlékezett, az volt, hogy a víz beáramlott az otthonukba.

Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. Ez a műholdfelvétel látványosan mutatja a vilkánkitörés hatóerejét.

Szökőárriadó az USA-ban és Japánban

Az MTI híre szerint cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok és Peru is. Az Egyesült Államok az ország nyugati partvidékén és Hawaiin rendelte el a szökőárriadót. Az amerikai meteorológiai szolgálatok jelentése szerint Hawaiin kisebb árvizeket észleltek, amelyek nem okoztak károkat.

A szökőárriadó a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon, Washington és Alaszka államokra érvényes. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a strandokat, kikötőket és jachtkikötőket.

A chilei katasztrófaelhárítási hivatal (Onemi) kisebb cunami veszélyére figyelmeztetett, amely a Csendes-óceánban fekvő Juan Fernández-, a Húsvét- és a San Felix-szigeteken várható. Szökőárriadót rendeltek el Japánban is az ország nyugati partjainál. A japán meteorológiai hivatal közlése szerint háromméteres cunami várható egyes délnyugati szigeteknél, közöttük az Amami-szigetéknél, míg más csendes-óceáni szigeteknél egyméteres árhullám várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!