A legfelsőbb bíróság megvétózta Joe Biden Covid-ellenes rendeletét

2022. január 14. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök még december elején hozott rendeletet a pandémia elleni küzdelem érdekében, amellyel kötelezte volna a száz főnél többet foglalkoztató cégeket, hogy előírják dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást vagy legalább a maszk viselését és a heti rendszeres tesztelést.

A jogszabályt a republikánusok megtámadták, és beadványuknak helyt adott a legfelsőbb bíróság, az Egyesült Államok legfőbb bírói fóruma. A bírák, akik 6:3 arányban leszavazták a rendeletet, arra hivatkoztak, hogy Biden túllépte a hivatali hatáskörét a rendelettel, amellyel legkevesebb 84 millió alkalmazottat érintett volna.

Donald Trump korábbi amerikai elnök több republikánus képviselővel és az üzleti világ számos képviselőjével együtt üdvözölte a bíróság döntését, mert szerinte a rendelet tönkretette volna a gazdaságot. A bíróság döntését a Független Vállalatok Szövetsége is üdvözölte, ugyanis szerintük a kisvállalkozásoknak ártott volna legjobban, amelyek nemcsak munkaerőt, hanem profitot is veszítettek volna.

A bírósági döntés indoklása szerint a törvény túlságosan beleavatkozna az emberek mindennapi életébe, és a kormányzati indoklással szemben nem akadályozná érdemben a vírus terjedését. Ráadásul szerintük Joe Biden már korábban is visszaélt elnöki jogaival, mikor egy 51 éves törvényre hivatkozva rendelte el az egészségügyi dolgozók oltását.

Joe Biden csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, mivel szerinte a bírák nem a közös érdekeket vették figyelembe, hanem a cégek és a vállalatok érdekeit. Ettől eltekintve tárgyalni hívja a javaslatot elutasító cégeket, hogy egyeztessenek a megoldási javaslatokról.

A BBC által megkérdezett szakértő, Anthony Zurcher szerint feltehetően politikai alapon döntött a kilenctagú legfelsőbb bíróság, amelynek tagjai közül csupán a konzervatív John Roberts és Brett Kavanaugh mutatott némi hajlandóságot a kompromisszumra, akik által az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kötelező oltás lehetővé vált. A legfelsőbb bíróság ugyanis még mindig az előző Trump-adminisztráció által kinevezett tagokból áll, így a konzervatívok vannak többségben. A legutolsó bírói kinevezés még 2020-ban történt a választások előtt, ami során Trump a liberális Ruth Bader Ginsburg tavaly szeptemberi halálát követően nevezte ki a konzervatív Amy Coney Barrettet. Az esetről akkor itt írtunk.

Az elemző szerint Joe Biden most vagy megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy támogassák a javaslatot, ami nem tűnik valószínűnek, vagy megpróbál új módszereket kidolgozni, hogy elősegítse a járvány elleni küzdelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!