Kiutasították Belgiumból a legnagyobb mecset vezető imámját, uszítással és kémkedéssel is vádolják

2022. január 13. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz évre kiutasították Belgiumból az ország legnagyobb mecsetének vallási vezetőjét, az iszlám szélsőségesen konzervatív formáját terjesztő imámot uszítással és kémkedéssel is vádolják.

A holland nyelvű VRT Nieuws értesüléseit a Magyar Hang szemlézte, a cikk szerint a belga biztonsági szolgálatok azt közölték, Mohamed Toujgani, a brüsszeli Molenbeek negyedben található Al Khalil mecset vezetője nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A hatóságok az utóbbi években nagyszabású akciókat indítottak, hogy felkutassák a szélsőséges elemeket, és azt is ellenőrizték, folyik-e szélsőséges uszító tevékenység a mecsetekben. Ezek után több muszlim vallási vezetőt is kiutasítottak az országból, akik közül Toujgani a legmagasabb rangú. Az ő tartózkodási jogát tavaly ősszel vonta vissza az iraki felmenőkkel is rendelkező, kereszténydemokrata Sammy Mahdi belga menekültügyi és migrációs miniszter.

„Üzenetet szeretnénk küldeni. Belgiumban nem látják szívesen azokat, akik a gyűlölet magvait vetik el, megosztják társadalmunkat és veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Sem ma, sem a jövőben” – közölte a miniszter.

Toujgani negyven évet élt Belgiumban, de nem tanult meg az ország hivatalos nyelvei közül egyet sem. A marokkói hatóságokkal jó kapcsolatot ápoló imámot azzal is vádolják, hogy Marokkó számára kémkedett. Hasonló vádak már több belgiumi iszlám vezetővel szemben is megfogalmazódtak – írta a Magyar Hang.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!