Szeméthegyek borítják egy katalán város utcáit a hulladékszállítók sztrájkja miatt

2022. január 13. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Gyarapodó szeméthegyek borítják a katalán Salt városának utcáit, mert nem akar véget érni a helyi szemétszállítók húsz nappal ezelőtt kezdett, határozatlan idejű sztrájkja – írja az MTI a spanyol sajtó alapján.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) helyszíni beszámolója szerint a 30 ezer lakosú városban az emberek arra panaszkodnak, hogy nem lehet közlekedni a járdákon felhalmozódott szemeteszsákoktól, elviselhetetlen a bűz, és megjelentek a patkányok is.
A szemétszállítással és takarítással megbízott FCC Medio Ambiente nevű cég alkalmazottai december 25-én hirdették meg munkabeszüntetési akciójukat, hogy követeljék a munkáltatótól a 2019-ben lejárt kollektív szerződés megújítását, valamint a munkafeltételek javítását és a négy éve befagyasztott bérek emelését. A felek az elmúlt húsz napban három alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, de megállapodniuk nem sikerült.

A városi önkormányzat két héttel a sztrájk kezdete után eljárást indított a minimumszolgáltatások – az egészségügyi és oktatási intézmények, piacok környékének rendben tartása – teljesítésének elmaradása miatt, és 100 ezer eurós pénzbírságot helyezett kilátásba. Válaszul a takarítóvállalat más városokból, Manresából és Mataróból rendelte át kamionjait és munkásait. Xavier Vives, a sztrájkbizottság elnöke bejelentette: a sztrájktörők bevonása miatt feljelentik a céget a munkaügyi felügyeletnél, mivel ezzel a lépéssel megsértette a dolgozók sztrájkhoz való jogát.