Nem használja többet történelmi aranyhintóját a holland királyi család, mert annak dekorációján feketék térdelnek egy fehér nő előtt

2022. január 13. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fogja többet hivatalos megjelenésekhez használni történelmi aranyhintóját a holland királyi család – jelentette be egy videóüzenetben Vilmos Sándor király csütörtökön, amit a Dutch News szemlézett. Az uralkodó szerint akkor használják majd újra a hintót, ha a társadalom már készen áll arra, de most még nem ez a helyzet.

A kocsit, amin a királyi család legtöbbször hivatalos eseményeken mutatkozott, az utóbbi évtizedben érte egyre hevesebb kritika, amiért annak oldaltáblái a gyarmatosítást bemutató képeket ábrázolnak. Az egyik ilyen ellentmondásos képen egy fehér nő ül egy trónon, lábainál pedig ajándékokat hozó feketék térdelnek. A kritikusok szerint ez az ábrázolás rasszista, a rabszolgaság szimbólumának is tartott hintót pedig ezért nem helyes többé használni.

Fotó: Lex van Lieshout / AFP
Fotó: Lex van Lieshout / AFP

„Amíg Hollandiában olyan emberek élnek, akik a diszkrimináció fájdalmát napi szinten érzik a bőrükön, a múlt árnyéka még ránk vetül” – mondta Vilmos Sándor király. Azt azért leszögezte, hogy tárgyak és szimbólumok egyszerű betiltása vagy a mai normák szerint való megítélése nem oldja meg az ilyen problémákat. Szerinte „összehangolt erőfeszítésre van szükség, ami mélyebbre hatol és tovább tart, egy erőfeszítésre, ami összeköti az embereket az elválasztás helyett”.

„Számos dologra büszkék lehetünk a múltunkból, de a hibákat is fel kell ismerni benne, hogy elkerülhessük azokat a jövőben” – tette hozzá a király. Szerinte „nem lehet újraírni a múltat. De meg lehet próbálni együtt megbirkózni vele. Ez igaz a gyarmati múltra is”.

Az aranyhintót eredetileg 1898-ban adományozták Amszterdam polgárai az akkor trónra lépő Vilhelmina királynénak, azóta pedig a királyság egyik szimbóluma lett. 2015 óta már nem használták, egy öt éven keresztül tartó restauráció után tavaly került az Amszterdam Múzeumba.

A múzeum vezetése üdvözölte a király döntését arról, hogy náluk maradhat a hintó, és azt is bejelentették, hogy azt az intézmény kertjében ingyenesen megtekinthetővé teszik. Margriet Schavemaker művészeti igazgató szerint különösen fontos, hogy az ilyen tárgyak múzeumokban, a történelmi kontextusba ágyazva legyenek megjelentetve, hogy mindenki helyén értelmezhesse őket.

Az aranyhintó egyébként nem az első tárgy, amit a politikai korrektség jegyében távolítanak el a nyilvános használatból. A 2020-as Black Lives Matter-tüntetések után az Egyesült Államokban és a világ számos országában távolítottak el szobrokat, neveztek át közterületeket és intézményeket a rasszizmusra hivatkozva. Néhány napja ugyanilyen indokkal nevezték át az Uncle Ben's szószt is Ben's Originalra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!