A rabszolgatartók legszimbolikusabb szobrát száz év után eltávolították az USA-ban

2021. szeptember 8. – 17:23

frissítve

A rabszolgatartók legszimbolikusabb szobrát száz év után eltávolították az USA-ban
Eltávolítják a helyéről Robert E. Lee konföderációs tábornok lovas szobrát a virginiai Richmondban szeptember 8-án – Fotó: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz év után eltávolították Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát a rabszolgatartó 19. századi Amerikai Konföderációs Államok fővárosának számító virginiai Richmondban – írta meg az AP. Éljenzésben és éneklésben tört ki a tömeg, amikor a munkások leemelték a hatalmas szobrot a talapzatáról. Ellentüntetők pedig egyáltalán nem voltak a helyszínen.

A hat méter magas, és kétszer ekkora talapzaton álló bronzból készült szobor az Egyesült Államok egyik legnagyobb és talán legjelentősebb konföderációs emlékműve volt. Helyi idő szerint nem sokkal reggel 9 óra körül emelték le a helyéről. „Régóta vártuk már ezt, ez a gyógyulási folyamat része, hogy Virginia továbbléphessen, és befogadó állam legyen. Befogadó és sokszínű” – mondta Ralph Northam kormányzó, miután a szobrot a földre eresztették.

A leemelés pillanatait ebben a videóban is meg lehet nézni:

A kormányzó tavaly nyáron a George Floyd halála után kialakult, az USA valaha volt legnagyobb demonstrációs hullámává vált Black Lives Matter mozgalom tüntetéseinek idején rendelte el a szobor eltávolítását. Ezután azonban csak hosszas jogi, bírósági küzdelem után vált lehetővé az eltávolítás. A szobrot most leeresztették a földre, ahol várhatóan darabokra vágják, hogy egy biztonságos helyre szállítsák, amíg végleges elhelyezéséről nem döntenek.

A demokrata politikus szerint a szobor több mint 400 év történelmét képviseli, „amelyre nem lehetünk büszkék”. Gratulált a virginiaiaknak, hogy támogatták az eltávolítását. A tömegben Black Lives Matter feliratú táblákat is látni lehetett, ellentüntetők viszont nem voltak a helyszínen, amelyet nagy erőkkel biztosított a rendőrség.

Robert Edward Lee az amerikai polgárháborúban a későbbi vesztes fél, azaz a Konföderáció seregében tábornok, majd főparancsnok volt. Kiemelkedő hadvezéri képességei ellenére sem tudta megakadályozni a lényegesen erősebb ipari-gazdasági háttérrel, nagyobb tartalékokkal (élőerő, hadianyag, pénz) rendelkező, és a rabszolgatartást elutasító északiak győzelmét a polgárháborúban.

2017-ben az ő charlottesville-i szobra miatt robbantak ki összecsapások az amerikai szélsőjobbalt összefogó fajgyűlölő csoportok és baloldali radikálisok között. A tüntetés során egy 20 éves férfi autójával szándékosan a baloldali ellentüntetők közé hajtott, aminek következtében számos ember megsérült, egy 32 éves nő pedig meghalt.

A Black Lives Matter (BLM) mozgalom az Egyesült Államokban kezdődött a feketék elleni diszkrimináció és a feketék ellen elkövetett rendőri erőszak ellen. Tavaly május 25-én egy rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt egy fekete férfi, George Floyd nyakán, aki később emiatt meghalt. Felmérések szerint csak május végétől június közepéig 15-26 millió amerikai tüntetett a feketék jogaiért, ezzel a New York Times által megkérdezett kutatók szerint a Black Lives Matter lett az USA történelmének legnagyobb szabású mozgalma. A Black Lives Matter mozgalomról a Telex is sok cikket írt, amiket itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!