Orbán Viktor először tárgyalt az új izraeli miniszterelnökkel

2022. január 10. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Megválasztása után néhány hónappal már egyeztetett is egyet Orbán Viktorral az izraeli szivárványkoalíciót vezető Naftali Bennett, aki tavaly nyáron váltotta Benjamin Netanjahut a miniszterelnöki székben – írja az MTI.

A tárgyalás telefonos volt, Bennett megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország következetesen támogatja Izraelt a nemzetközi intézményekben. „Örömömre szolgál, hogy újra biztosíthatom arról, elkötelezettek vagyunk Izrael biztonságában, és támogatjuk is Izraelt a nemzetközi politikai porondon az egyoldalú, nem fair támadásokkal szemben. Az elmúlt években megszilárdult Izrael és Magyarország kooperációja, az újonnan felállt kormányukkal is szeretném folytatni ezt a viszonyt” – idézi Orbánt a Jerusalem Post.

A korábbi miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kifejezetten szoros viszonyt ápolt Orbánnal és a visegrádi négyekkel, a jó kapcsolatot az is erősítette, hogy Orbán több olyan EU-s közleményt is megvétózott, amelyek Izraelt szankcionálták volna.

A jelenlegi izraeli külügyminiszter, a centrista Jaír Lapid korábban kritizálta Orbánt és az illiberális rendszerét, azt mondta, Izrael egy liberális demokrácia, és a hasonló országok társaságát keresi. Hatalomra kerülve úgy néz ki, hogy békülékenyebb hangnemet üt meg. Már tavaly megpróbáltak összehozni egy találkozót Szijjártó Péterrel, ami viszont egyéb diplomáciai ügyek miatt egyelőre elmaradt.