Orbán Viktor először tárgyalt az új izraeli miniszterelnökkel

2022. január 10. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Megválasztása után néhány hónappal már egyeztetett is egyet Orbán Viktorral az izraeli szivárványkoalíciót vezető Naftali Bennett, aki tavaly nyáron váltotta Benjamin Netanjahut a miniszterelnöki székben – írja az MTI.

A tárgyalás telefonos volt, Bennett megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország következetesen támogatja Izraelt a nemzetközi intézményekben. „Örömömre szolgál, hogy újra biztosíthatom arról, elkötelezettek vagyunk Izrael biztonságában, és támogatjuk is Izraelt a nemzetközi politikai porondon az egyoldalú, nem fair támadásokkal szemben. Az elmúlt években megszilárdult Izrael és Magyarország kooperációja, az újonnan felállt kormányukkal is szeretném folytatni ezt a viszonyt” – idézi Orbánt a Jerusalem Post.

A korábbi miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kifejezetten szoros viszonyt ápolt Orbánnal és a visegrádi négyekkel, a jó kapcsolatot az is erősítette, hogy Orbán több olyan EU-s közleményt is megvétózott, amelyek Izraelt szankcionálták volna.

A jelenlegi izraeli külügyminiszter, a centrista Jaír Lapid korábban kritizálta Orbánt és az illiberális rendszerét, azt mondta, Izrael egy liberális demokrácia, és a hasonló országok társaságát keresi. Hatalomra kerülve úgy néz ki, hogy békülékenyebb hangnemet üt meg. Már tavaly megpróbáltak összehozni egy találkozót Szijjártó Péterrel, ami viszont egyéb diplomáciai ügyek miatt egyelőre elmaradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!