Nem volt túl eredményes az USA és Oroszország Ukrajnáról folytatott tárgyalása

2022. január 10. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sok eredményt hozott az Egyesült Államok és Oroszország genfi tárgyalása – írja a Reuters.

A két ország az orosz–ukrán helyzetből és az európai biztonsági kérdésekből adódó nézeteltéréseik rendezésére ült le egymással.

„Sajnos nagy az eltérés az ezzel kapcsolatos elvi megközelítésünk között. Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak bizonyos szempontból ellentétes a véleménye a tennivalókról” – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak.

„Határozottak voltunk (…) az olyan biztonsági javaslatok visszaszorításában, amelyek egyszerűen szóba se jöhetnek az Egyesült Államokban” – nyilatkozott Wendy Sherman, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese.

Moszkva azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok vezette NATO mondjon le arról, hogy Ukrajna a szövetség tagja legyen. Ugyanakkor az utóbbi időben Oroszország több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán–orosz határhoz. Mindez komolyan felvetette a kérdést, hogy nyolc évvel a Krím orosz megszállása után, Oroszország ismét támadást indítana-e Ukrajna ellen.

Oroszország minden ilyen tervet tagad, és azt állítja, hogy csak arra reagál, hogy Ukrajna agresszíven viselkedik amiatt, hogy a NATO-csatlakozást fontolgatja.

Rjabkov ismét elmondta Moszkva követeléseit, többek között, hogy a NATO fejezze be a terjeszkedést, illetve hogy szüntesse be a tevékenységét azokban a közép-kelet-európai országokban, amik 1997 után csatlakoztak a szövetségbe.

„Nem bízunk a másik oldalban. Tűz-, víz- és golyóálló jogi garanciákra van szükségünk” – mondta Rjabkov, aki szerint szó szerint írásba kell foglalni, hogy Ukrajna soha nem lehet NATO-tagállam, mert ettől is függ Oroszország biztonsága. Sherman erre közölte, hogy nem engedik, hogy bárki is átírja a NATO nyitott ajtós politikáját, ami a kezdetektől fogva fontos a szövetségben.

Az ukrán határnál lévő helyzettel kapcsolatban az orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy soha nem szállják meg Ukrajnát, ugyanakkor Sherman kijelentette, hogy nem tudja, hogy a tárgyalópartnerei hajlandóak lesznek-e szépen lassan leépíteni a mostani feszültségeket.

Az orosz fél azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államok nem akarta megérteni a helyzet sürgősségét, Oroszország pedig nem volt hajlandó heteket vagy hónapokat várni – mondta Rjabkov. Hozzátette: veszélyt jelentene a NATO biztonságára, ha kimozdulna ebből a szituációból, ha pedig megszakadnának a tárgyalások, arra Oroszország „haditechnikai módon” válaszol majd. A Reuters szerint ez utalás lehet a a közepes hatótávolságú nukleáris (INF) rakéták európai újratelepítésére.

Sherman kijelentette, hogy egyetlen ország sem változtathatja meg egy másik ország határait erőszakkal, és felszólította Oroszországot, hogy csökkentse a feszültséget azzal, hogy visszavonja csapatait.

Bizonyos témákról azért sikerült valamiféle kompromisszumos megoldást felvetni. Sherman arról beszélt például, hogy az Egyesült Államokat érdekelné egy INF-rakétákkal kapcsolatos lehetséges megállapodás Oroszországgal.

Az Egyesült Államok 2019 augusztusában kilépett az Oroszországgal kötött 1987-es INF-egyezményből, miután úgy látta, hogy Moszkva megsérti a szerződést. A Kreml ezt a vádat tagadta. Az említett szerződésben Ronald Reagan elnök és Mihail Gorbacsov szovjet vezető betiltotta a 310 és 3400 mérföld (500 és 5500 km) közötti hatótávolságú szárazföldi rakétákat.

Az USA emellett Oroszország azon javaslatát is el tudja fogadni, hogy korlátozzák a hadgyakorlatok méretét és terjedelmét.

Bár nem sokban sikerült dűlőre jutni, úgy tűnik, hogy a megbeszélés szívélyes hangulatban folyt. Sherman szerint őszintén és egyenesen tudtak tárgyalni egymással, Rjabkov pedig nehéznek, de professzionálisnak írta le a találkozót, ahol az Egyesült Államok komolyan vette Oroszország javaslatait.

Oroszország a NATO-tagokkal szerdán Brüsszelben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel pedig csütörtökön Bécsben folytatandó további találkozók után dönt majd a jövőbeli lépéseiről – közölte az orosz külügyminiszter-helyettes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!