Az orosz külügy semmilyen engedményre nem hajlandó a genfi megbeszéléseken

2022. január 9. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva nem hajlandó semmiféle engedményre az amerikai vezetőkkel január 10-én Genfben tartandó megbeszéléseken – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap az orosz Interfax hírügynökségnek.

„Természetesen nem teszünk semmiféle engedményt azon fenyegetések közepette, amelyek folyamatosan elhangzanak a közelegő egyeztetések nyugati résztvevői részéről”

– mondta a politikus.

Rjabkov szerint az orosz kormány borúlátó a tárgyalások sikerességét illetően a Washingtonból és Brüsszelből érkező „kedvezőtlen jelek” miatt, és azt sem zárta ki, hogy a tárgyalások hirtelen megszakadjanak, amelyet az Ukrajna körül kialakult feszültség csillapítására hívták össze.

Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását.

Joe Biden amerikai elnök január elején telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok határozott választ ad, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A svájci megbeszélést követően Oroszország és a NATO közötti találkozót tartanak várhatóan január 12-én Brüsszelben, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi tárgyalási fordulója következik január 13-án.

Az Ukrajna és Oroszország közötti évek óta nem tapasztalt katonai feszültség hátterével ebben a korábbi cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!