Tíz éve nem haltak meg annyian veszettség miatt az Egyesült Államokban, mint tavaly

2022. január 7. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évtizede nem volt annyi veszettség okozta halálozás az Egyesült Államokban, mint tavaly: az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint öten hunytak el a halálos betegségben. A CDC csütörtökön közzétett jelentésében a szakemberek arról is beszámoltak, hogy a betegek közül néhányan nem is voltak tudatában annak, hogy megfertőződtek vagy visszautasították az életmentő oltásokat.

Az ötből három embert denevérek fertőztek meg. Az egyik beteg, egy 80 éves illinois-i férfi visszautasította az életmentő oltást, mert világ életében félt a vakcináktól. Egy idahói férfi és egy texasi fiú pedig azért nem kapott oltást, mert azt hitték, hogy a denevérek nem sértették fel a bőrüket.

A hivatal hangsúlyozta, hogy ezeket a tragikus haláleseteket meg lehetett volna előzni. Ryan Wallace, a CDC veszettségi szakértője, a jelentés társszerzője kiemelte, mindhárom esetben a páciensek vagy nem vették komolyan a denevérekkel való érintkezés jelentette kockázatot, vagy nem ismerték fel, hogy milyen súlyos betegségről van szó.

A halálesetek közül kettő 2021 elején következett be. Egy minnesotai férfit szintén denevér harapott meg, megkapta a veszettség elleni oltásokat, de egy nem diagnosztizált immunrendszeri probléma miatt a kezelés nem volt hatásos. A másik áldozatot egy veszett kutya harapta meg a Fülöp-szigeteken, és hazatérése után New Yorkban halt meg.

Magyarországon a '40-es évek óta kötelező a kutyák nyilvántartása és évenkénti oltása, így jellemzően a vadállatok jelentenek fenyegetést. Noha a denevérekben nálunk is előfordul a veszettség, itt inkább a rókákkal szokták azonosítani, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) veszettséggel foglalkozó oldala is elsősorban rájuk fókuszál. A honlapon található tájékoztató alapján egyébként nálunk még állatban sem jellemző a fertőzés, elvétve találkoznak a szakemberek veszett állatokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!