Évtizedek óta először fertőződött meg ember veszettséggel az amerikai Illinois államban, miután megharapta egy denevér

2021. szeptember 30. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

1954 óta először regisztráltak veszettséget embernél az amerikai Illinois államban, ahol a helyi egészségügyi szerv beszámolója szerint egy idős, a nyolcvanas éveiben járó férfi fertőződött meg, miután egy éjszaka arra ébredt, hogy egy denevér van a nyakán. Az állatot sikerült elfogni és tesztelni, így kiderült, hogy veszett volt, a férfi azonban ennek ellenére nem kérte a veszettség elleni védőoltást, így egy hónappal később meghalt – írja a CNN.

A férfi nagyjából egy hónappal a harapás után nyaki fájdalmakról, fejfájásról, zsibbadó ujjakról, egyre nehezebben irányítható karokról és beszédzavarokról számolt be, melyek mind a veszettség tünetei közé tartoznak. Kedden a hatóságok a laborban végzett tesztekkel megerősítették a diagnózist. A férfi házában később egy egész denevérkolóniát találtak. Mint azt Illinois állam közegészségügyi hatóságának elnöke, dr. Ngozi Ezike elmondta, a kezeletlen veszettségnek minden más fertőzésnél nagyobb a halálozási aránya, ám a védőoltással meg lehet menteni azok életét, akik időben segítségért fordulnak.

Az nem derült ki, hogy a férfi miért nem kérte a védőoltást annak ellenére, hogy egy olyan denevér keltette fel, amelyről nem sokkal később kiderült, hogy veszett.

Az Egyesült Államokban manapság egyáltalán nem jellemző a veszettség az embereknél, évente 1-3 ilyen esetről lehet tudni. A veszettség elleni védőoltást viszont durván 60 ezer ember kapja meg minden évben. Az országban a veszettséget tízből hétszer denevérek adják át az embernek egy korábbi felmérés szerint. Korábban a kutyák voltak az élen, de mióta az '50-es években kötelezővé tették számukra az oltásokat, és komolyabb szabályozásokat vezettek be a pórázra vonatkozóan, gyakorlatilag a nullára csökkent ennek a veszélye.

Magyarországon nagyon hasonló a helyzet, a '40-es évek óta kötelező a kutyák nyilvántartása és évenkénti oltása, így jellemzően a vadállatok jelentenek fenyegetést. Noha a denevérekben nálunk is előfordul a veszettség, itt inkább a rókákkal szokták azonosítani, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) veszettséggel foglalkozó oldala is elsősorban rájuk fókuszál. A honlapon található tájékoztató alapján egyébként nálunk még állatban sem jellemző a fertőzés, elvétve találkoznak a szakemberek veszett állatokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!