Benzinárkezelés másképpen: Lengyelországban csökkentik az üzemanyagok áfáját

2022. január 7. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországban az üzemanyagok jövedéki adójának korábbi csökkentése után februártól nyolc százalékosra fogják csökkenteni az üzemanyagok áfáját is, így 5 złoty körüli értékre (mintegy 396 forint) nyomnák le a literenkénti árakat – jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawieckiék jövő héten újabb inflációellenes csomagot hirdetnek meg a november végi, az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első változat után.

Az újabb csomag tartalmazni fogja az üzemanyagok áfájának csökkentését is a jelenlegi 23 százalékról 8 százalékra, az intézkedés február elejétől fél évig lesz érvényben. Morawiecki szerint a lépés következtében további 60–70 groszyval (48–55 forint) csökken majd a benzin és a dízel literenkénti ára, így az üzemanyagárak a december eleji, 6 złotynál (475 forint) is magasabb értékről a jelenlegi mintegy 5,7 złotyn (451 forint) keresztül 5 złoty körüli értékre csökkenhetnek.

Az intézkedés jelentős hatással lesz az állami költségvetésre, amelynek bevételeiből hat hónap alatt több mint 3 milliárd złoty (237,6 milliárd forint) esik ki. Az egész második inflációellenes csomag költségei 6–7 milliárd złotyt (475–554 milliárd forint) tesznek ki, az első csomag pedig 10 milliárd złoty (785,8 milliárd forint) költségvetési bevételkiesést okoz. Az intézkedések elvárások szerint több mint 1,5 százalékponttal csökkentik az inflációt, amely az év közepén akár 8 százalékos is lehet a lengyel jegybank elemzései szerint.

A lengyel kormány december közepén kérvényezte az Európai Bizottságnál, hogy csökkenthessék az üzemanyagok áfáját, de Brüsszelből még nem érkezett válasz.

Magyarországon a kormány 2021. november 15-től három hónapra 480 forintban rögzítette a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!