Országos felháborodást váltott ki, hogy a srebrenicai népirtást dicsőítő dalt énekeltek szerb rendőrök egy priboji buliban

2022. január 4. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Magas beosztású rendőrök is szerepelnek azon a videón, amely a szerbiai Priboj város egyik vendéglőjében készült – írja a Szabad Magyar Szó. A délnyugat-szerbiai Priboj egyik szórakozóhelyén zajló ünnepség egészen addig mindennaposnak tűnt, amíg a résztvevők el nem kezdték énekelni a Srebrenicában elkövetett népirtást, a vukovári háborús bűnösöket éltető és újabb srebrenicai vérengzés elkövetésére buzdító, „Oj Sjenice nova Srebrenice” című szerb fasiszta dalt. A rendőrök ezzel a Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett népirtást dicsőítették – olvasható a lapban.

A lap szerint az esetet nemcsak a térségben élő bosnyákok, de a szerb nemzetiségű polgárok is elítélték. Az ünnepség szervezője később bocsánatot kért, Aleksandar Vučić államfő pedig elítélte a történteket és azt ígérte, nem fog elmaradni az illetékes hatóságok reakciója, polgárjogi aktivisták szerint azonban a nacionalista érzelmek és fenyegetések erősödését éppen a hatalom táplálja – írja a lap.

Az 1995-ös srebrenicai népirtás volt a legvéresebb mészárlás Európában a második világháború óta, a Szerb Köztársasági Hadsereg több mint 8000 bosnyákot – főleg fiúkat és férfiakat – végzett ki. A mészárlást Ratko Mladić egykori boszniai szerb hadseregparancsnok rendelte el, aki később, 1995 és 2011 között bujkált és menekült a hatóságok elől. Mladićot végül öt éven át tartó tárgyalás után ítélték el 2017-ben, 11 pontban vádolták meg az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűncselekményekkel, köztük gyilkossággal, deportálással, kényszerkitelepítéssel, üldözéssel és túszejtéssel.

Mladić a per során minden vádpontot tagadott, majd fellebbezett a döntés ellen, de fellebbezését 2021 júniusában elutasította az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszéki mechanizmusa Hágában, így a most 78 éves volt parancsnok élete végéig börtönben marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!