Élete végéig börtönben marad Ratko Mladić, a „srebrenicai mészáros”

2021. június 8. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fogadta el Ratko Mladić egykori boszniai szerb hadseregparancsnok fellebbezését az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszéki mechanizmusa Hágában – írja az AP. Mladićot 2017-ben többek között népirtásért és emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, de 2018-ban fellebbezést nyújtott be.

A keddi döntés szerint a 78 éves volt parancsnok élete végéig börtönben marad.

A 2017-ben lezárult, öt évig tartó tárgyalás során Mladićot 11 pontban vádolták az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűncselekményekkel, köztük gyilkossággal, deportálással, kényszerkitelepítéssel, üldözéssel és túszejtéssel. Mladić a per során minden vádpontot tagadott.

Az ő parancsnoksága alatt zajlott Szarajevó több évig húzódó, véres ostroma, valamint az 1995-ös srebrenicai mészárlás, ami során a Szerb Köztársasági Hadsereg több mint 8000 bosnyákot – főleg fiúkat és férfiakat – végzett ki. A második világháború óta ez volt a legvéresebb mészárlás Európában. Mladić 1995 és 2011 között bujkált és menekült a hatóságok elől.

Sok áldozat hozzátartozója a bíróság épülete előtt várta az ítéletet, de Mladićnak a mai napig vannak támogatói: a Reuters szerint a szülőfalujában utcát neveztek el róla, és sokan hősnek tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!