Kártérítéssel zárult a hosszú vita egy nácik által megszerzett ritka hegedűről

2022. január 2. – 11:24

Kártérítéssel zárult a hosszú vita egy nácik által megszerzett ritka hegedűről
Egy 2017-es Stradivari, Amati, Guarneri hegedúkiállítás Fotó: Eugene Odikonov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A bajorországi Franz Hofmann és Sophie Hagemann Alapítvány végül fizetett a Guarnieri-hegedű miatt.

Az alapítvány 285 ezer euró (105 millió forint) kártérítést fizetett Felix Hildesheimer zsidó zeneműkereskedő örököseinek. A teljes összeget át is utalták – közölte az alapítvány tájékoztatása nyomán az MTI.

Hildesheimer 1938-ban vásárolta az 1706-ban Itáliában készült hangszert, nem sokkal később azonban zsidóként kénytelen volt eladni a házát és a zenemű-kereskedését,1939-ben pedig öngyilkos lett.

A lombardiai (Milano és Mantova között elhelyezkedő) Cremona 400 éve a hegedűkészítés központja. A 70 ezres városban ma is 160 hegedűkészítő dolgozik, de a legnevesebb családok, mind itt készítették utánozhatatlan remekműveiket az 1600-as-1700-as években. A legnevesebb mester Nicola Amati volt, feltehetően Antonio Stradivari és Andrea Guarneri is a mesternél tanult, majd lettek még mesterüket is túlszárnyaló dinasztiaalapítók.

Sophie Hagemann, a zenei alapítvány 2010-ben elhunyt társalapítója 1974-ben vásárolta meg a hegedűt, és maga játszott rajta. Mivel a vásárlás jóhiszeműen történt, és az alapítvány segített az eredet tisztázásában, a nácizmus idején eltulajdonított kulturális javak visszaadásával kapcsolatban javaslatokat megfogalmazó német bizottság 2016-ban nem ajánlotta a hegedű visszaadását, csak azt javasolta, hogy anyagilag kártalanítsák az örökösöket.

A javaslatot akkor mindkét fél elfogadta, az ambergi székhelyű és a fiatalok hegedűoktatását főleg Nürnberg környékén támogató alapítvány azonban halogatta a fizetést, majd 2021 elején meg is tagadta azzal az indoklással, hogy szerintük az egykori tulajdonos nem olyan módon veszítette el a hangszert, amely alapján az örökösök igényt tarthatnának rá.

Ezzel azonban az alapítvány csak még rosszabbul járt, mert a restitúciós bizottság a kártérítés javasolt összegét ez év decemberének elején 100 ezer euróról, 285 ezer euróra emelte, és leszögezte, maguk az érintett felek sem vitatják, hogy az értékes hegedűt a náci üldöztetés következtében veszítette el a család. Közben 2021 folyamán az alapítvány új elnökséget választott, amely állást foglalt a méltányos megoldás mellett.

A kártérítés megfizetésével kevesebb mint felére csökkent az alapítvány vagyona, de keresik a módját annak, hogy az eredeti céloknak megfelelően folytatódhasson a szervezet tevékenysége – közölték. Az alapítvány szerint megegyeztek az örökösökkel arról, hogy igyekeznek a megértés hangszerévé tenni a Guarnierit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!