Még soha nem esett ennyi hó decemberben a kaliforniai Sierra Nevadában

2021. december 29. – 10:16

Még soha nem esett ennyi hó decemberben a kaliforniai Sierra Nevadában
Fotó: George Rose / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmennyiségű hó esett a kaliforniai Sierra Nevadában decemberben – írja a CNN. A Kaliforniai Egyetem Hó Laboratóriumának mérése szerint az év utolsó hónapjában összesen több mint 513 centiméternyi hó hullott a térségben.

A laboratórium feljegyzései szerint még soha nem volt ennyi hó itt decemberben, összességében pedig ez a harmadik leghavasabb hónap.

A rekordot továbbra is 2017 januárja tartja, amikor 604 centiméter esett. Kicsi a valószínűsége, hogy december 31-ig még annyi hó esne, hogy megdőlne a rekord.

A laboratórium vezetője a CNN-nek arról beszélt, csodálatos, hogy ennyi hó esett, de összességében inkább aggodalomra ad okot. Ha nem hull még legalább egy centiméter hó, akkor már biztosan elmarad az egész télre várt mennyiségtől, ami pedig azt jelenti, hogy tovább nő a szárazság a térségben.

A magasabban fekvő hótakaró ugyanis természetes víztározóként enyhíti a szárazságot. A téli hónapokban vizet tárol, és a tavaszi olvadás során lassan engedi ki az alacsonyabban fekvő területekre.

A Sierra Nevada hótakarója egy átlagos évben Kalifornia édesvízkészletének 30 százalékát teszi ki a kaliforniai vízügyi minisztérium szerint.

A Sierra hótakarója a múlt tél végén riasztóan alacsony volt, és a tavaszi hóolvadás után feltöltődött víztározók még mindig a történelmi átlag alatt vannak.

Küldeményeket szállít ki a hóesésben egy postás Chicagóban 2021. december 28-án – Fotó: Tyler LaRiviere / AP / MTI
Küldeményeket szállít ki a hóesésben egy postás Chicagóban 2021. december 28-án – Fotó: Tyler LaRiviere / AP / MTI

Az Oroville-tó tározója például csak 37 százalékig van tele, ami jóval alacsonyabb az 71 százalékos történelmi átlaghoz képest. Az 1967-ben megnyitott erőművet először idén nyáron kellett leállítani az alacsony vízszint miatt.

Az idei nyári aszály volt a legszélsőségesebb Kalifornia 126 éves feljegyzéseiben, és 2021 júliusa volt a legszárazabb hónap az adatgyűjtés 1895-ös kezdete óta. A szárazság miatt pedig komoly erdőtüzek pusztítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!