Az izraeli miniszterelnök a kormányülés közepén vonult karanténba

2021. december 26. – 17:04

frissítve

Az izraeli miniszterelnök a kormányülés közepén vonult karanténba
Naftali Bennett a kormányülés kezdetén – Fotó: Nir Elias / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a kormányülést otthagyva vonult karanténba vasárnap, miután megtudta, hogy 14 éves lányának pozitív lett a koronavírustesztje, írja a Háárec. Miután Bennett a kormányülés közepén távozott, Gideon Szaár igazságügyi miniszter vezetésével folytatták a megbeszélést.

Bennettnek volt már egy negatív gyorstesztje, amit a Golán-fennsíkon tartott kormányülés előtt végeztek el. Jelezték, hogy addig házi karanténban marad, amíg megérkezik a PCR-teszt eredménye is. Később bejelentették, hogy a második teszt is negatív lett, de elővigyázatosságból Bennett még karanténban maradt.

A Háárec szerint Bennettet korábban többen bírálták, miután felesége és lánya december elején külföldre utazott, noha a miniszterelnök arra kérte az izraelieket, hogy az omikron variáns terjedése miatt lehetőleg kerüljék az utazásokat.

Az MTI azt írja, hogy Jifat Sasa-Bitton oktatási miniszter kislányáról is kiderült, hogy koronavírussal fertőződött, és ezért ő már el sem utazott a Golán-fennsíkra, hanem házi karanténban várja a reggel elvégzett PCR-teszt eredményét.

Még a kormányülésen az izraeli kormányfő bejelentette, hogy három éven belül duplájára szeretnék növelni a Golán-fennsíkon élő zsidó telepesek számát. Két új lakónegyed felhúzását tervezik a fennsík központjában, Kacrinban, és két új település létrehozását is elhatározták Saál falutól délre és Jonatan falutól keletre, melyek egyenként kétezer családnak biztosítanának otthont. Az új települések ideiglenes neve Aszif és Matar.

Egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben, jelentette a Jediót Ahronót újság hírportálja, a ynet. Szombaton a szokásosnál sokkal kevesebb, közel 37 ezer teszt elvégzésével 760 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, és október óta először két százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya. Szombaton 591 új omikronos esetet erősítettek meg Izraelben, amivel több mint megduplázódott az új variánssal igazoltan fertőzöttek száma.

A hatóságok megpróbálják megfékezni a vírus terjedését, és ezért új szabályokat vezettek be az oktatásban. Az erősen fertőzött „piros” vagy közepesen fertőzött „narancssárga” településeken a 7-12. osztályokban csak akkor tarthatnak a gyerekek részvételével tanítást, ha a tanulók legalább 70 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát. Ellenkező esetben át kell térniük a távoktatásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!