Pedofíliáért 21 évre ítélték az orosz papot, akit 10 éve még Dicsőséges Szülő állami díjjal tüntettek ki

2021. december 24. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

21 év fegyházbüntetésre ítélték azt a pravoszláv papot, aki 30 éven át vezetett egy egyházi gyerekotthont az oroszországi Orenburgban. Nyikolaj Sztremszkij az ítélet szerint több általa nevelt gyereket megerőszakolt az intézményben. Az ügyben azonban sok a kérdőjel.

Az 57 éves férfi Afganisztánban szolgált a szovjet hadseregben, majd a kivonulás után, a Szovjetunió megszűnése idején, 1990-tól fogadott örökbe gyerekeket. A harminc év alatt hetvenhármat. Az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) kötelékébe lépett, majd létrehozta a Kazahsztánnal határos Orenburg megye legnagyobb egyházi gyermekgondozó intézményét, amelyet turisták is rendszeresen látogattak. Kápolna, templom, gimnázium épült az egyre nagyobb komplexumban, Szaraktas településen, amelynek az intézmény az egyik legnagyobb munkaadója is lett.

Nyikolaj Sztremszkij a tárgyaláson – Forrás: Vesti.ru
Nyikolaj Sztremszkij a tárgyaláson – Forrás: Vesti.ru

Sztremszkij 2011-ben a Dicsőséges Szülő állami kitüntetést is megkapta, egy évvel később pedig az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak tartott személyes beszámolót az otthon működéséről.

A pravoszláv papot 2019-ben vették őrizetbe, a gyanú szerint legalább 20 éven át követett el szexuális bűncselekményeket a nevelése alatt lévő gyerekekkel szemben. Ez a vád szerint legalább 11 gyereket érint, rajtuk kívül többeket rendszeresen vert és leitatott. Az áldozatok 14 év alattiak voltak.

A gyerekek a nevelőapa mellett

A nős Sztremszkij tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, szerinte mindezt csak a gyerekek találták ki. (A pravoszláv papok felszentésükkor lehetnek házasok, de ha megözvegyülnek, már nem házasodhatnak újra.)

A per zárt ajtók mögött zajlott, a pontos részletek nem ismertek. A Novaja Gazeta azonban beszélt néhány sértettel, akik arról számoltak be, hogy a tizenegy sértettből tízen visszavonták vallomásukat a bíróság előtt.

A lap riportjából árnyaltabb kép rajzolódik ki Sztremszkijről, aki mellett az elmúlt két évben az általa nevelt gyerekek is kiálltak.

„Édességeket kaptunk, aztán egy pszichológushoz vittek minket és folyamatosan azt kérdezék: Mit csinált veletek a papa? Megerőszakolt titeket? Mondtam, hogy ilyen soha nem fordult elő.” – mondta a lapnak az egyik lány, akit a bíróság is meghallgatott, méghozzá a vád részéről, mert a nyomozóknak adott vallomásában az áll, hogy erőszakot tett ellene is Sztremszkij. „Többször is megkérdeztek (az erőszakól), aztán a Nyomozati Bizottságnál tartottak minket éjjel kettőig. Utána elém toltak valamilyen papírokat, aláírtam. Aztán a bíróságon láttam, hogy a vallomásomban az áll, hogy a papa minket fogdosott és megerőszakolt. De ilyen nem történt” – mondta a Kremllel kritikus lapnak a lány.

Egy másik, a nyomozati anyagban áldozatként megjelölt lány arról beszélt, hogy valóban mondott rosszakat a nyomozóknak, de csak annyit, hogy a papa iszik és és hogy megbüntette őket, de nemi erőszakról ő sem beszélt. A vallomásának hivatalos, írásos változatát csak azután olvasta el, hogy aláírta a papírokat.

„Decemberben kértem, hogy módosíthassak a vallomásomon, de a nyomozó azt mondta, akkor börtönbe kerülök hamis tanúzásért” – mondta a Novaja Gazetának a lány. Egy másik tavaly videón adott nyilatkozatot, arról, hogy a rendőrök ígértek minden jót, amikor a pap ellen vallottak, és most, amikor változtatnának a vallomásukon, zsarolják őket. „Nem tudom, mit tegyek, segítsenek” – fordult a lány a nyilvánossághoz.

Egy elítélt nő is áldozat

Egyetlen olyan tanú van, aki továbbra is kitart amellett, hogy erőszakot követett el rajta a pap. A ma már felnőtt nő védett tanú, csak háromszor jelent meg a zárt tárgyaláson.

A nő felnőve maga is nevelőként dolgozott az intézményben, férjével együtt. Őket is őrizetbe vették 2019-ben, amikor a nemi erőszak vádja felmerült Sztremszkijjel szemben. A vád szerint a nő és férje bántalmaztak és szabadságukban korlátoztak néhány gyereket. A Novaja Gazetának az otthon egyik dolgozója azt mondta, az valójában egy ötperces büntetés volt egy elkódorgásért, és csak addig tartott, amíg a nő elérte telefonon az otthont vezető papot, aki azt mondta, kísérje haza a gyerekeket.

Mindenesetre a nőt tavaly tavasszal szabadlábra helyezték, ősszel pedig négy év felfüggesztettet kapott. A kettő között pedig feljelentést tett, azzal, hogy őt korábban Sztremszkij megerőszakolta. Jelenleg 20 millió rubelt (mintegy 90 millió forintot) követel kártérítésként.

Mindazok, akik kételkednek a vádak megalapozottságában azt gyanítják, hogy a pap által létrehozott intézmény egyre nagyobb anyagi forrásai, ingatlanai miatt lehetett célpont Sztremszkij. Igaz, az a tény, hogy minden gyerek visszavonta a vallomását, nem jelenti, hogy valóban nem történt meg a bűncselekmény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!