A bíróság szerint bűnös a volt harvardi professzor, mert eltitkolta kínai kapcsolatait

2021. december 22. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump vezette be azt, hogy a kutatóknak színt kell vallaniuk a kínai kapcsolataikról. Egy bostoni bíróság szerint Charles Lieber, a neves kémikus ebben hibázott.

Az amerikai–kínai „barátság” az elmúlt években meglepő intézkedésekhez vezetett. Volt kereskedelmi háború, devizaháború, szigorították a szabadalmak védelmét és a kínai technológiai cégek távoltartását, továbbá elkezdték nagyon szigorúan venni, hogy az amerikai tudományos életben kinek vannak kínai kapcsolatai.

Charles Lieber, a Harvard Egyetem korábbi professzora, a kémiai tanszék egykori vezetője tavaly bukott meg.

Mint a BBC írja beszámolójában, a 62 éves sztárkémikus, a nanotechnológia egyik legnevesebb szakembere ellen 2020-ban azért emeltek vádat, mert nem fedte fel megfelelően, hogy milyen kínai kapcsolatai vannak, és mekkora kínai támogatásban részesült. Bostonban fogták perbe, és most az esküdtek bűnösnek mondták ki a kínai gazdasági kémkedés elleni határozottabb amerikai fellépés jegyében.

A bostoni esküdtek szerint hamis nyilatkozatokat tett a hatóságoknak, hamis adóbevallást nyújtott be, és nem jelentette be a kínai bankszámláját.

Az ügyészek szerint Lieber tudatosan eltitkolta, hogy részt vesz a kínai Thousand Talents Plan, vagyis „Ezer tehetség terv” elnevezésű programban, amelynek célja külföldi kutatók bevonzása volt a kínai innovációba. Lieber 2011-ben csatlakozott a kínai Vuhani Műszaki Egyetemhez mint tudós. Havi 50 ezer dolláros (16 millió forintos) fizetést kapott, ezenkívül 158 ezer dollárig (51,3 millió forintig) az egyetem állta a felmerülő költségeit.

Fotó: Katherine Taylor / Reuters
Fotó: Katherine Taylor / Reuters

De a bírósági dokumentumok szerint amúgy is „jól volt tartva”. 1,5 millió dollárt kapott egy kutatólaboratórium létrehozására az egyetemen, cserébe az egyetemnek kellett dolgoznia, szabadalmakat jegyzett, cikkeket publikált.

A programban való részvétel önmagában nem lett volna bűncselekmény.

Az ügyészek azonban azzal vádolták, hogy Lieber hazudott a hatóságoknak a kínai kötődéséről, és nem nyilatkozott megfelelően a Kínában szerzett jövedelméről. Korábban pedig 15 millió dolláros támogatást kapott az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetétől és az amerikai védelmi minisztériumtól.

E támogatások kedvezményezettjei kötelesek lettek volna nyilvánosságra hozni minden összeférhetetlenséget, beleértve a külföldi kormányoktól vagy szervezetektől kapott pénzügyi támogatást is.

Lieber ártatlannak vallotta magát, ahogy védőügyvédje, Marc Mukasey is úgy nyilatkozott, hogy az ügyészek nem igazolták a vádakat, és nem tudták bizonyítani, hogy védence tudatosan hamis nyilatkozatot tett volna.

A kínai kapcsolatokat szigorúan ellenőrző programot 2018-ban indították el Donald Trump elnök kormányzása idején azért, hogy az amerikai kutatási eredmények ne jussanak Kína kezére, ugyanakkor a kritikusok szerint a szabályrendszer fenyegeti az akadémiai kutatást, a nemzetközi kutatói együttműködéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!