12 évet kapott a Kelet-Timor életét teljesen felkavaró pedofil misszionárius

2021. december 21. – 12:13

12 évet kapott a Kelet-Timor életét teljesen felkavaró pedofil misszionárius
A 84 éves elítélt, Richard Daschbach Fotó Valentino Dariel Sousa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az Egyesült Államok kéri a 84 éves pap kiadatását, alighanem rosszabbul jár.

Az 1,3 milliós Kelet-Timor nem tartozik a világ legszerencsésebb helyei közé. Az Indonéziától függetlenedett országban rossz a közbiztonság, rendszeresek a villongások a függetlenségpártiak és az indonézbarátok között, az állam rendkívül szegény, gyakorlatilag segélyekből él.

Ugyanakkor Kelet-Timor rendkívül büszke arra, hogy ez az ország (Vatikán után) a világon a legkatolikusabb. Délkelet-Ázsiában ez tényleg szokatlan, de az itt élő timori malájok nagyon vallásosak, és az ország döntő többsége vallásgyakorló.

Hatalmas botrány lett

Ezért is keltett hatalmas felhördülést az, hogy az országban hosszú évtizedek óta árvákkal és nehéz sorsú gyerekekkel dolgozó amerikai papról kiderült, hogy szexuálisan kizsákmányolta a rábízott védtelen gyerekeket. Mint az AP News beszámolt róla, december 21-én ítélettel lezárult az ügye, a 84 éves Richard Daschbach misszionáriust bűnösnek találták, és az oecusse-i bíróság 12 éves börtönbüntetésre ítélte.

Daschbacht szexuális zaklatással, gyermekpornográfiával és családon belüli erőszakkal is megvádolták, és az ítélet szerint a rábízott árva és hátrányos helyzetű fiatal lányokat zaklatta, napi váltásban más gyerekkel töltötte az éjszakát.

Hosszú tárgyalás

A tárgyalás már februárban elkezdődött, de többször elhalasztották, mielőtt a múlt hónapban befejeződött. Az eljárás során a sértettek fenyegetésekre és online támadásokra panaszkodtak. Daschbacht viszont korábban kifejezetten sokan támogatták, köztük Xanana Gusmao volt elnök, aki nagyon tisztelte Daschbachot, aki korábban az apró délkelet-ázsiai nemzet függetlenségi harcában is szerepet vállalt..

Állítólag egy adott fázisban a pap is bevallotta tetteit, de a bírósági eljárás zártajtós volt, és az ítélet után a védő arról beszélt, hogy fellebbez, mert szabálytalanságok történtek, míg a JU,S Jurídico Social, a vádlókat képviselő emberi jogi ügyvédek csoportja szintén bejelentette, hogy fellebbezni fog, mert az ítéletnek szigorúbbnak kellene lennie.

Az AP cikke leírja, hogy Daschbacht, egy pittsburghi acélmunkás fiát 1964-ben szentelték pappá az Isteni Ige Társasága nevű római katolikus rendben, akiket közismertebb néven verbitáknak is hívnak. A pap már néhány évvel később megérkezett a területre, vagyis ma Kelet-Timor néven ismert országba, és a kilencvenes években menedékházat hozott létre Topu Honis néven, ami azt jelenti, hogy „útmutató az élethez”.

Gyermekek százai laktak a menhelyen Daschbach gondozásában. Közülük több mint egy tucat nő jelentkezett bántalmazás miatt, de különféle jogi okok miatt végül csak áldozatot vettek nyilvántartásba. Az Associated Press öt vádlóval tudott beszélni.

Borzalmas tettek

Ők elmesélték, hogy Daschbach a hálószobája ajtaján egy listát vezetett a fiatal lányokról, lefekvés előtt a közösség együtt imádkozott és himnuszokat énekelt, a pap kiválasztott egy kislányt, aki az ölében ülhetett az éneklés alatt, majd vele aludt és különféle válogatott bántalmazásokat szenvedett el. Az áldozatok féltek a megtorlástól, így nem fedték fel a kilétüket.

Daschbach több tucat támogatója, köztük több gyerek, akiket Gusmao hozott Diliből, a fővárosból sírt, és néhányan sikoltoztak, amikor kiderült, hogy a bíróság börtönbe küldi a volt papot.

Közben az Egyesült Államok washingtoni szövetségi esküdtszéke augusztusban szintén vádat emelt Daschbach ellen. A menhelyen hét rendbeli tiltott szexuális magatartás miatt vádolják. Ha elítélik az Egyesült Államokban, Daschbach minden egyes vádpontért akár 30 év börtönt is kaphat, de az igazságügyi minisztérium egyelőre nem közölte, hogy megpróbál-e kiadatást kérni a volt papra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!