Annyi a rab Dániában, hogy Koszovóban bérelnek tehermentesítő börtöncellákat

2021. december 20. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

Dánia szokatlan módszerrel enyhítené a börtöneiben tapasztalható túlzsúfoltságot: a dán igazságügyi minisztérium hétfői közlése szerint öt éven át 300 elítéltet Koszovóban, egy Pristinától nem messze található börtönben helyeznek el. A megállapodás igény szerint további öt évre meghosszabbítható – az egyezség szerint Koszovó évi 15 millió eurót kap a 300 rab befogadásáért és elhelyezéséért.

A dán igazságügyi tárca hangsúlyozta, hogy olyan elítéltekről van szó, akiket kitoloncolnának a börtönbüntetésük letöltése után, írja az MTI. A kiválasztott rabokat 2023-tól a koszovói fővárostól 50 kilométerre található Gjilan városának börtönében helyeznék el.

Nick Haekkerup igazságügyminiszter korszakalkotónak nevezte a megállapodást, amely segít tehermentesíteni a túlzsúfolt dán börtönöket. Mindemellett – mint fogalmazott – ez egyértelmű jelzés azon külföldiek számára, akiket ki fognak toloncolni, hogy „a jövőjük nem Dániában van, ezért a rájuk kiszabott szabadságvesztést sem ott kell letölteniük”.

2020-ban a statisztikák szerint 350 korábbi elítéltet toloncoltak ki azután, hogy letöltötték a börtönbüntetésüket. A dán statisztikai hivatal szerint 2015 óta 19 százalékkal, több mint négyezerre emelkedett a börtönökben raboskodók száma, miközben a fegyőrök létszáma ugyanilyen arányban, vagyis 19 százalékkal csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!