Több ezer kivégzett skót boszorkánynak adnak utólagosan kegyelmet

2021. december 19. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 300 év után kaphat utólagosan kegyelmet az a több ezer nő, akiket annak idején boszorkánysággal vádoltak, felüket pedig ki is végezték. A Sunday Times írja, hogy a skót parlamentben támogatják azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően több évszázad után igazságot kapnának az ártatlanul meghurcolt és kivégzett nők. Nagyjából 4000 nőt hurcolhattak meg emiatt, a felüket pedig ki is végezték. Nem a skót eset az egyetlen ilyen hasonló. 2001-ben Massachusettsben volt ilyen eset, amikor a hírhedt salemi boszorkányper elítéltjeiről állapították meg, hogy ártatlanok.

Az első boszorkányüldözést VI. Jakabhoz kötik, aki később I. Jakabként lett Írország és Anglia uralkodója is. Jakab meg volt arról győződve, hogy dán felesége ellen boszorkányok fogtak össze, ami miatt elsüllyedt a királyi flotta több hajója is. 1590-ben egy Geillis Duncan nevű nőt addig kínoztak, amíg be nem vallotta, hogy találkozott az ördöggel, hogy viharokat küldjön a királyi flottára, ezzel megakadályozva Jakab házasságát dán menyasszonyával. Egy Agnes Sampson nevű nő pedig azt vallotta, hogy 200 nő volt tanőja, amikor egy észak-berwicki templomban, Halloween idején a ördög prédikált arról, hogy el akarja pusztítani a skót királyt.

A 16. és 18. század hozott hivatalosan 3873 embert vádoltak meg boszorkánysággal, közülük 2600-at ítéltek el és végeztek ki. Őket addig kínozták, amíg más boszorkányok neveit el nem árulták, majd utána megfojtották és máglyára vetették őket.

A skót boszorkányok ügyét egyébként Lilias Adie története inspirálta, akit többek között azzal vádoltak, hogy megátkozott egy helyi férfit, aki az éjszakai ivászat után szörnyű fejfájással ébredt másnap. Adie-t bebörtönözték, kínozták és még a börtönben meghalt. A kampánnyal párhuzamosan egyébként a skót egyház is arra készül, hogy hivatalosan is elnézést kérjen, amiért megaláztak és kivégeztek több ezer nőt, amiért boszorkánynak hitték őket. Bizonyítékok szerint ugyanis leginkább a skót egyház volt a fő motivátor az ottani boszorkányüldözések mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!