Halálra vertek egy férfit egy indiai templomban, állítólag megszentségtelenítette volna a szikhek szent könyvét

2021. december 19. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Halálra vertek egy férfit az észak-indiai Amritszárban, mert állítólag meg akarta szentségteleníteni a történelmi Aranytemplomot, a szikh vallás egyik legszentebb helyét, írja a helyi média beszámolói alapján az MTI. A rendőrség információi szerint

a 20-25 év körüli férfi a szombat esti ima alatt átugrotta a belső szentélyt elválasztó kordont, és megpróbált megragadni egy kardot, ami a szikhek szent könyve, a Guru Granth Szahib közelében feküdt.

A férfit ekkor többen lefogták, majd a folyosóra vitték, ahol összeverték. Mire a rendőrség a helyszínre ért, a férfi belehalt a sérüléseibe.

Az Aranytemplom Amritszárban szombat este – Fotó: Narinder Nanu / AFP
Az Aranytemplom Amritszárban szombat este – Fotó: Narinder Nanu / AFP

A szikhek szemében a Guru Granth Szahib nemcsak szent írás, hanem egyfajta élő guru is, amivel a vallás tanai szerint úgy kell bánni, mint egy emberrel, írja a BBC. Az elmúlt években viszont többen is szentséggyalázást követtek el a könyv ellen, ami miatt kiemelt politikai kérdés lett a megszentségtelenítésekből.

A szombati eset ráadásul csak néhány nappal azután történt, hogy egy másik férfi állítólag bedobta egy kisebb szikh szent könyv, a Gutha Szahib egy példányát az Aranytemplom köré épített medencébe.

Pandzsáb állam vezetője, Charanjit Singh Channi elítélte a szombati eseményeket, és arra utasította a rendőrséget, keressék meg a „hátsó szándékokat, és az aljas tett mögötti valódi összeesküvőket”. A hatóságok most a biztonsági kamerák felvételei segítségével próbálják felderíteni az ügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!