Kinevezték az új cseh kormányt

2021. december 17. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Új koalíciós kormánya van Csehországnak. A Petr Fiala kormányfő vezette kabinet minisztereit pénteken a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján nevezte ki Milos Zeman államfő. Az ötpárti új cseh kormánynak 18 tagja van, hárommal több, mint az előző kabinetnek. Három tárcát nő vezet. A kormány 16 minisztere azonnal kinevezése után letette az alkotmány által előírt esküt. A hivatalos aktusról hiányzott az agrárminiszter-jelölt, Zdenek Nekula, aki jelenleg karanténban van, ezért kinevezésére csak a jövő héten kerülhet sor.

Milos Zeman cseh államfő fogadja a cseh kormány újonnan kinevezett minisztereit a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján Foto: Simanek Vít / EPA / MTI
Milos Zeman cseh államfő fogadja a cseh kormány újonnan kinevezett minisztereit a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján Foto: Simanek Vít / EPA / MTI

„Kiszámíthatóan és felelősen dolgozó kormány akarunk lenni” – ígérte a kabinet kinevezése után Petr Fiala. Közölte, hogy a miniszterek pénteken és szombaton veszik át hivatalosan tárcáik vezetését. Milos Zeman felhívta az új kormány figyelmét, hogy nem lesz ideje a hatalom nyugodt átvételére, mert azonnal három súlyos problémával kell szembenéznie, amelyek megoldása nem odázható el. Ez a koronavírus-járvány, az energiaválság és a jövő évi állami költségvetés, amelyet még nem fogadtak el – mutatott rá az elnök.

Az ötpárti koalíciós kormányban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) adja a kormányfőt és öt minisztert, míg a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) három, a TOP 09 Pártnak két, a Polgármesterek és Függetlenek Pártnak (STAN) négy, a Kalózpártnak pedig három minisztere van. A pénzügyminisztériumot Zbynek Stanjura (ODS), a belügyminisztériumot Vít Rakusan (STAN), a külügyet pedig Jan Lipavsky (Kalózpárt) fogja irányítani. A védelmi tárca élén Jana Cernochová (ODS) áll.

Korábban Milos Zeman államfő nem akarta kinevezni az új prágai kormány külügyminiszter-jelöltjét, mert Jan Lipavský,

az államfő szerint „tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a visegrádi négyekhez”, ráadásul csak alapfokú egyetemi végzettsége van, mesterdiplomája nincs.

Az új kormánynak már a péntek délutánra tervezett első ülésén döntenie kell a december 25-én lejáró szükségállapot esetleges meghosszabbításáról. Amennyiben a kormány nem kérné a parlamenttől a szükségállapot meghosszabbítását, a koronavírus-járvány elleni néhány óvintézkedés nem maradhatna érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!