Tíz éve nem volt ekkora infláció Nagy-Britanniában

2021. december 15. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Tízéves csúcsot döntött az infláció szerdán Nagy-Britanniában: a Brit Statisztikai Hivatal közlése szerint a fogyasztói árak éves emelkedése a szeptemberi 3,1, majd az októberi 4,2 után novemberben 5,1 százalék lett. A BBC cikke szerint összesítésben, a többi Európai Unión kívüli európai országot is ideértve, a briteknél jelenleg a legmagasabb az infláció értéke.

A jegybank korábban csak 4,5 százalékos inflációt jelzett. A brit kormány 2022-re 2%-os inflációt határozott meg. Ha a következő 12 hónapban egy százalékkal is eltérnek a megadott céltól, arról a jegybank kormányzójának nyílt levélben kell tájékoztatnia a pénzügyminisztert.

A piaci szereplők novemberre már valószínűsítették a jegybank kamatemelését, de ez elmaradt, a kilenctagú monetáris testületben csak két tag szavazott egy csekély, 15 bázispontos kamatemelésre. A Capital Economics elemzése szerint a jegybank továbbra sem fog alapkamatot emelni, mert valószínűleg megvárják, hogy az omikron variáns terjedése milyen hatást gyakorol a gazdaságra.

A brit alapkamat jelenleg mindössze 0,1 százalékos – sosem volt alacsonyabb –, a piac arra számít, hogy azt 1 százalékig emelik 2022-ben.

Faisal Islam szerint ráadásul komoly nyomás fog nehezedni a vállalatokra a dolgozóknak beígért béremelések miatt, amely miatt a jegybanknak is kamatot kell emelnie. A Grant Fitzne a Brit Statisztikai Hivatal közgazdásza szerint

az árak emelkedéséhez nemcsak az energia- és a benzinárak járultak hozzá, hanem a ruházat és a használt autó drágulása is.

Nemcsak a briteknél, hanem hazánkban is évtizedes rekordon van az infláció, az árak növekedése 2007-ben volt utoljára ilyen magas (novemberben 7,4 százalékos éves szinten), ráadásul az utóbbi egy évben az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára is emelkedett legnagyobb mértékben 37,7, illetve 16,8 százalékkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!