Egy kétéves kislány majdnem hontalan lett, mert nem fogadták el, hogy két anyja van – az EU bírósága aztán a javukra döntött

2021. december 14. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

A szivárványcsaládok számára fontos ítéletet hozott az Európai Bíróság, írja a Hvg. A döntés a szabad mozgáshoz és más uniós alapjogokhoz való hozzáférést is tisztázott.

A történet főhőse egy kétéves kislány, Sara, aki Spanyolországban született. Két anyja van, egy bolgár és egy brit-gibraltári nő. Mivel egyikük sem spanyol állampolgár, Sara nem kaphatott spanyol állampolgárságot, és egy korábbi brit állampolgársági törvény miatt brit állampolgár sem lehetett.

Ezért a szülők a bolgár hatóságokhoz fordultak, akiktől személyes okmányokat kértek a kislány számára. A bolgár jog azonban nem ismeri el az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát, ezért elutasították a beadványukat.

Sarát az a veszély fenyegette, hogy hontalan marad és emiatt nem fér hozzá állami szolgáltatásokhoz, például akár egészségügyi ellátáshoz.

Végül az egyik bolgár bíróság az Európai Bíróság állásfoglalását kérte. Az uniós testület megállapította, hogy a bolgár hatóságok kötelesek személyazonosító igazolványt vagy útlevelet kiállítani a kislány számára.

A testület hangsúlyozta, mindez nem azt jelenti, hogy az érintett tagállamnak a nemzeti jogában elő kell írnia az azonos nemű emberek szülői jogállását. Viszont rámutat arra, hogy az olyan alapvető uniós jog, mint a szabad mozgás, felülírja az ezt gátló tagállami rendelkezéseket. Félő volt ugyanis, hogy a kislány így nem tudja tartani a kapcsolatot valamelyik szülőjével.

Becslések szerint 100–150 ezer gyerek van hasonló helyzetben, akik az ítélet hatására könnyebben juthatnak személyes okmányokhoz és állampolgársághoz az EU-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!